Ακόμη θολό το τοπίο με «πόθεν «έσχες»

Ακόμη θολό το τοπίο με «πόθεν «έσχες»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση της «τάξης» στο νομοθετικό χάος που υπήρχε μέχρι πρότινος ως προς τους υπόχρεους σε υποβολή «πόθεν έσχες» επιχειρείται με τις νέες διατάξεις που αφορούν την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Βασική αλλαγή που υπάρχει στον νέο νόμο είναι η αναμόρφωση και η διεύρυνση του άρθρου 1 που αφορά τους υπόχρεους σε υποβολή «πόθεν έσχες». Με βάση τα νέα δεδομένα, σε έλεγχο «πόθεν έσχες» υπόκεινται εφεξής, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι και οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το προσωπικό του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ, τα μέλη ανεξάρτητων αρχών και δημοτικών επιχειρήσεων, οι γενικοί διευθυντές ειδήσεων και οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές blogs κ.ά.

Βάσει του μέχρι σήμερα ισχύοντος νόμου, υπόχρεοι σε υποβολή «πόθεν έσχες» ήταν 15 κατηγορίες προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Βάσει των νέων διατάξεων, υπόχρεοι είναι 49 κατηγορίες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, όπως οι διαιτητές και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρονταν ρητώς στον προηγούμενο νόμο, υπέβαλλαν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης βάσει τροπολογιών που «περνούσαν» κατά καιρούς διάσπαρτες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει σαφής καταγραφή των υπόχρεων.

Επί της ουσίας, το επίμαχο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου συγκεντρώνει για πρώτη φορά τα πρόσωπα που υπόκεινται σε έλεγχο «πόθεν έσχες», επαναδιατυπώνει διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν τον έλεγχο στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, των ΔΟΥ, των τελωνείων και υπαλλήλων των σχετικών υπηρεσιών, ενώ προσθέτει και κατηγορίες που μέχρι πρότινος δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο.

Οι κατηγορίες προσώπων που προστέθηκαν για λόγους διαφάνειας αφορούν όσους απασχολούνται σε φορείς και υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Η συνολική ακριβής καταγραφή των προσώπων που προστέθηκαν είναι αδύνατη, λόγω της πληθώρας των διατάξεων και των τροπολογιών που ίσχυαν παράλληλα με τον «βασικό» νόμο, ωστόσο οι κυριότερες κατηγορίες που προστέθηκαν και εφεξής υπόκεινται σε έλεγχο «πόθεν έσχες» είναι οι εξής:

–  Πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων.

–  Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, τα μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών που εκμεταλλεύονται διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα (blogs), όπως και οι βασικοί μέτοχοι αυτών.

–  Οι γιατροί διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ.

–  Οι πρόεδροι, μέλη, προϊστάμενοι, γενικοί διευθυντές όλων των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών.

–  Οι αρχηγοί, υπαρχηγοί, διευθυντές κλάδων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, οι δικαστές των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς ο γενικός διευθυντής και ο αναπληρωτής του στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

–  Το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, το πολιτικό προσωπικό ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής.

–  Το πολιτικό προσωπικό του ΥΕΝ.

–  Ο ιδιοκτήτης, οι εταίροι, οι βασικοί μέτοχοι και τα μέλη οργάνου διοίκησης, καθώς και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις

–  Ο πρόεδρος και οι διαχειριστές ΜΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή