Τόκοι και πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων

Τόκοι και πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει από σήμερα το μηνιαίο ραντεβού με την εφορία, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος (για όσους υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 14 Ιουλίου).

Μέχρι το τέλος του έτους περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 11,6 δισ. ευρώ στην εφορία. Το ποσό αυτό αφορά:

• τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με τους φορολογούμενους να καλούνται να καταβάλουν 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

• τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων για τον οποίο πρέπει να καταβληθούν σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ περί τα 5 δισ. ευρώ, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, όσοι φορολογούμενοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τον σχετικό φόρο που προκύπτει θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα.

Ειδικότερα, αν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφληθεί σήμερα 31 Ιουλίου, τότε από την 1η Αυγούστου θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Για παράδειγμα, αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ σήμερα τότε αυτόματα την 1η Αυγούστου θα επιβαρυνθεί με τόκο 3,65 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 503,65 ευρώ (500 + 0,73% ). Αν δεν εξοφληθεί ούτε τον δεύτερο μήνα τότε θα αυξηθεί στα 507,32 ευρώ (503,65 + 0,73%), ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης τότε μπαίνει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή. Ετσι το ποσό της οφειλής θα ανέλθει στα 557,32, ευρώ (507,32+50).

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου. Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο της οφειλής θα έχουν έκπτωση 1,5%

Ωστόσο, όσοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις. Βέβαια θα πληρώσουν αυξημένους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία. Πάντως, όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως την ημερομηνία της αίτησης. Επίσης, στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.gsis.gr του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής). Αν παραλειφθεί η καταβολή μιας δόσης της ρύθμισης, η δόση αυτή προσαυξημένη με ποσό ίσο με το 15% αυτής καταβάλλεται με την επόμενη δόση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτής, και σε διαφορετική περίπτωση, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή