Ενημέρωση ΣτΕ από τον Βορίδη για το πλαφόν

Ενημέρωση ΣτΕ από τον Βορίδη για το πλαφόν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορούσε την αναστολή της εφαρμογής του πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών απετέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο.

Ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε τον κ. Ρίζο στο ΣτΕ και τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και για άλλα θέματα του υπουργείου που εκκρεμούν ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο υπουργός παρέθεσε στον πρόεδρο του ΣτΕ και σχετικά οικονομικά στοιχεία. Επί του παρόντος, πάντως, ο κ. Βορίδης δεν έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο κ. Ρίζος αναφορικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ αίτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων των γιατρών «σκοντάφτει» στο ΣτΕ. Την πρώτη φορά -τον περασμένο Απρίλιο- το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το πλαφόν που είχε τεθεί ήταν «οριζόντιο» (80% της δαπάνης που είχε προκαλέσει έκαστος γιατρός στον ΕΟΠΥΥ το προηγούμενο έτος), δεν ελάμβανε υπόψη ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, δεν είχε νομική βάση και ήταν περιοριστικό για τον γιατρό, καθώς είχε μπει «κόφτης» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όσους το υπερέβαιναν. Το υπουργείο, προκειμένου να συμμορφωθεί, κατοχύρωσε θεσμικά στη Βουλή το «νέο» πλαφόν, που ορίζεται ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή, ενώ δεν προβλέπεται «κόφτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή