Ν. Δένδιας: Ακόμη και μονομερώς η μείωση του ενεργειακού κόστους

Ν. Δένδιας: Ακόμη και μονομερώς η μείωση του ενεργειακού κόστους

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προσπερνώντας τυχόν αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας αμέσως μετά το πέρας της Διυπουργικής για τη βιομηχανική πολιτική. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μέτρο της «διακοψιμότητας» για το οποίο η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει εκφράσει αντιρρήσεις, θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς διευκρίνιση στο ΥΠΕΚΑ από τις 11 Ιουνίου, τα οποία δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, όπως και το μέτρο της επιστροφής ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2013 της ΔΕΠΑ στους πελάτες της, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πέρυσι τον Φεβρουάριο. Ο κ. Δένδιας συνέδεσε τις επιστροφές από τη ΔΕΠΑ στην υψηλή κερδοφορία της εταιρείας και στις υψηλές χρεώσεις προς τους πελάτες της. Η ελληνική πλευρά -είπε- ισχυρίζεται ότι μέρος των κερδών αυτών πρέπει να επιστραφεί στους πελάτες της για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, γιατί αν με τις υπερβολικές χρεώσεις οδηγήσει όλους τους πελάτες να κλείσουν δεν θα έχει κάποιο κέρδος. Εάν καταλήξουμε σε απόλυτη διαφωνία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές, τότε «εμείς έχουμε δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο νομίζουμε και η οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να μας παραπέμψει στα όργανα τα οποία ούτως ή άλλως προβλέπονται για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η πλευρά της βιομηχανίας πάντως στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης εν όψει της Διυπουργικής, επί των δύο αυτών θεμάτων επισημαίνει την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις. Για την επιστροφή των κερδών της ΔΕΠΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κρίνεται σκόπιμη η υποστήριξη της διαμόρφωσης της μεθοδολογίας χορήγησης των εκπτώσεων από νομικό γραφείο εξειδικευμένο σε θέματα κρατικών ενισχύσεων» και προτείνει μάλιστα ενδεικτικά συγκεκριμένα γραφεία, καθώς και την πρόθεση της βιομηχανίας να καλύψει το κόστος παροχής της νομικής υποστήριξης από συμβούλους που θα επιλέξει το υπουργείο προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας επισήμανε με δηλώσεις του, την ανάγκη άμεσης αποφάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία. Το μήνυμα που μετέφερε στους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Παιδείας και Εργασίας και τους αρμόδιους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς που συμμετείχαν στη Διυπουργική είναι ότι «η δραστική μείωση του τελικού κόστους τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα, αποτελεί όρο επιβίωσης για τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες». Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Φέσσας, είπε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας «είναι ήδη υπεραρκετές» και επανέλαβε πως ο ΣΕΒ ποτέ δεν ζήτησε περαιτέρω παρέμβαση στο κόστος εργασίας, ενώ ανέδειξε ως κυρίαρχο αίτημα για τις επιχειρήσεις την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από πλευράς του ΣΕΒ στη Διυπουργική συμμετείχε επίσης ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Ακης Σκέρτσος και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Γιάννης Κυριακού. Ο ΣΕΒ έθεσε επίσης θέμα μείωσης της φορολογίας στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση και ηλεκτροπαραγωγή είναι δεκαπλάσιος από το ελάχιστο επιτρεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η χθεσινή Διυπουργική έδωσε την έναρξη μιας νέας συλλογικής προσπάθειας κυβέρνησης και επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής με βασικό άξονα τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Υποεπιτροπές που θα εξειδικεύουν τα διάφορα θέματα θα συνεδριάζουν όπως αποφασίστηκε κάθε 20ήμερο, ενώ τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Διυπουργική. Ο ΣΕΒ κατέθεσε χθες πρόταση και για την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της Ερευνας και της Καινοτομίας καθώς και ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ επιχειρήσεων στις οποίες κινδυνεύει ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή