Ειδικοί στον τόπο συντριβής του Mπόινγκ

Ειδικοί στον τόπο συντριβής του Mπόινγκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τη στιγμή που μαίνονταν οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων έφτανε χθες για πρώτη φορά στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού Μπόινγκ. Οι μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων ανταρτών κατά μήκος των οδών προς τον τόπο της τραγωδίας εμπόδισαν επί μακρόν την πρόσβαση της διεθνούς ομάδας στην περιοχή, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ογδόντα σοροί

Οι ανακριτές κατάφεραν νωρίς χθες το πρωί να περάσουν από σημείο ελέγχου, που οδηγεί στο σημείο της συντριβής στο χωριό Ροτσίπνε. Ενοπλος ρωσόφωνος αντάρτης άνοιξε δρόμο και στη συνέχεια έριξε προειδοποιητική βολή στον αέρα για να υποχρεώσει τους δημοσιογράφους που συνόδευαν το κομβόι να οπισθοχωρήσουν. Κεντρικός στόχος των ειδικών που προέρχονται κυρίως από την Ολλανδία και την Αυστραλία είναι να ανασύρουν σορούς που βρίσκονται ακόμη εκεί και να συγκεντρώσουν προσωπικά είδη των θυμάτων. Εκτιμάται ότι περίπου 80 πτώματα παραμένουν στον τόπο της συντριβής.

Αν και οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τηρηθεί μία ημέρα εκεχειρίας για να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονες να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, δημοσιογράφοι του Ασοσιέιτεντ Πρες ανέφεραν εχθροπραξίες πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής. Ρώσοι και Ουκρανοί απεσταλμένοι συμφώνησαν να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος που χρησιμοποίησαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες για να φτάσουν στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου των Malaysia Airlines στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη στη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο Μινσκ. Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» με την ευκαιρία αυτή για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Ρωσικά γυμνάσια

Πάντως η Ρωσία ξεκίνησε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 στο νότιο τμήμα της χώρας, ωθώντας την Ουκρανία να ζητήσει εξηγήσεις, καθώς ένα μέρος αυτών αναμένεται να διεξαχθεί -σύμφωνα με το Κίεβο- κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της επικύρωσης της παραίτησης του πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί μετά την αποχώρηση δύο κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο βασικός ισχυρισμός του ήταν ότι χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα μπορούσε να περάσει την απαραίτητη νομοθεσία για τη συνέχιση του πολέμου κατά των αυτονομιστών.

Αν και η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζει μια συνέχεια στο ταραγμένο πολιτικό σύστημα της χώρας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής νέων εκλογών στο άμεσο μέλλον. Η παρούσα Βουλή είναι κατάλοιπο της διακυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη τον περασμένο Φεβρουάριο. Πριν από την αποπομπή του, το κόμμα του κυριαρχούσε στο Κοινοβούλιο, αν και στη συνέχεια πολλοί βουλευτές αποσκίρτησαν. Αν όντως δεν σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός σε διάστημα ενός μήνα, ο Ποροσένκο μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή