Πρόστιμα 7,8 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία τον Ιούνιο

Πρόστιμα 7,8 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία τον Ιούνιο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο,τι δεν έκαναν σε 9,5 μήνες το έπραξαν σε έναν, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και όπως αυτά προκύπτουν από το επιχειρησιακό σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων κατά τον Ιούνιο ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο που είχε εντοπιστεί στο διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου 2013 και 30 Ιουνίου 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης δήλωσε χθες ότι «η ευκαιριακή στρατηγική ορισμένων επιχειρήσεων που επιδιώκουν το εύκολο και παράνομο κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια αυταπάτη».

Οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα ειδικά κλιμάκια του ΙΚΑ επικεντρώθηκαν στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Πρόκειται για τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά πάρκα, τις βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, την καθαριότητα, τις κατασκευές, τη φιλοξενία, τις υπηρεσίες ασφαλείας (Security) και τις επιχειρήσεις φασόν.

Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17.281 επιχειρήσεις. Εξ αυτών, οι 1.574 ή το 9,13% βρέθηκε να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους. Σε σύνολο 106.630 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 2.415 αδήλωτοι εργαζόμενοι που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,26%, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ.

Μόνο τον Ιούνιο, όμως, ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 467 ή το 16,88% απασχολούσαν αδήλωτους εργαζομένους. Συνολικά οι επιχειρήσεις απασχολούσαν 16.059 εργαζόμενους και 769 αδήλωτους εργαζομένους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,79%. Δηλαδή, το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο των 9,5 μηνών. Επίσης, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνον τον Ιούνιο ανήλθαν στα 7,8 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι περίπου στο ένα τρίτο των προστίμων που επιβλήθηκαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως και το τέλος του φετινού Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή