Θα προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια για Φαρμακονήσι

Θα προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια για Φαρμακονήσι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι με το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης έρευνας. Το γεγονός ότι η υπόθεση έκλεισε ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπό μας. Ο εισαγγελέας έβαλε τον θάνατο των αγαπημένων μας στο αρχείο. Αλλά οι γυναίκες και τα παιδιά μας δεν είναι φάκελος, δεν μπορείς να τα αρχειοθετήσεις». Τεράστιο ήταν χθες το «γιατί» στο βλέμμα του Αφγανού Εχανουλά Σαφί που έχασε στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του. Οπως είπε, μιλώντας και για λογαριασμό των δύο άλλων τραγικών πατεράδων, του Φαντά Μοχάμεντ Αζίζι που έχασε τη σύζυγό του και τρία παιδιά και του Σαμπούρ Αζίζι που έχασε γυναίκα και παιδί, «τίποτα δεν θα φέρει πίσω τους δικούς μας, αλλά θέλουμε δικαιοσύνη, μη μας αφήσετε μόνους».

Χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την απόφαση του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά να θέσει τη δικογραφία της υπόθεσης του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι στο αρχείο, διακόπτοντας έτσι τη δικαστική διερεύνηση ευθυνών ανδρών του Λιμενικού, τέσσερις ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο 11 ανθρώπων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, ερωτήματα προκαλεί κατ’ αρχήν το γεγονός ότι τη διάσωση των μεταναστών διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων αντί του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Επιπλέον, ο εισαγγελέας έκρινε ως πλέον αξιόπιστες τις καταθέσεις των επιζώντων που είχαν δοθεί αρχικά ενώπιον του Λιμεναρχείου Λέρου, στις οποίες -όπως αναφέρει η ίδια η απόφαση- παρενέβαιναν οι λιμενικοί, ενώ δεν υπήρχαν κατάλληλοι διερμηνείς και οι μάρτυρες δεν μπορούσαν να τις διαβάσουν πριν τις υπογράψουν. Κατά συνέπεια, αποκρούει ως αναξιόπιστες τις μαρτυρίες παθόντων που διατυπώθηκαν μία ημέρα αργότερα, κατά την επικοινωνία τους με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις οποίες περιγράφουν τους επικίνδυνους χειρισμούς των λιμενικών που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους τους.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, η απόφαση παραβλέπει σοβαρές αντιφάσεις και ερωτήματα στις καταθέσεις των λιμενικών σε σχέση με τον χρόνο εντοπισμού του σκάφους, τον χρόνο ενημέρωσης των υπηρεσιών και την προέλευση των εντολών, ενώ παραβλέπει το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο Λέρου απέστειλε δεύτερο σήμα ως «ορθή επανάληψη» τροποποιώντας τους χρόνους εξέλιξης του περιστατικού και την περιγραφή των γεγονότων. Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασής του, ο εισαγγελέας δεν αναφέρεται στην κοπή από τους λιμενικούς του σχοινιού που συγκρατούσε το σκάφος των προσφύγων.

«Η συγκάλυψη είναι τεράστια», ανέφεραν μέλη του Δικτύου Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή