Οι ΗΠΑ κατά των βομβών στο σχολείο

Οι ΗΠΑ κατά των βομβών στο σχολείο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Με πρωτοφανή σφοδρότητα καταδίκασε χθες εκ νέου ο Λευκός Οίκος τον προχθεσινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα από το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι έστειλε φορτία με πολεμοφόδια στον ισραηλινό στρατό.

To Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες ότι στις 20 Ιουλίου το Ισραήλ είχε ζητήσει πυρομαχικά προκειμένου να αναπληρώσει όσα είχε ήδη εξαπολύσει στη Γάζα. Η προμήθεια εγκρίθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές δυνάμεις αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι. «Αυτή η προμήθεια πυρομαχικών υπηρετεί αυτούς τους στόχους».

Δύο από τα είδη πυρομαχικών που ζήτησε το Ισραήλ βρίσκονταν ήδη σε αμερικανικές αποθήκες, εντός του Ισραήλ, οι οποίες περιείχαν οπλισμό για χρήση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τα αποθέματα αυτά, γνωστά ως War Reserve Stockpile Ammunition-Israel, εκτιμάται ότι είναι συνολικής αξίας 1 δισ. δολ. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στον κόσμο κάθε χρόνο από το 1976. Το οικονομικό έτος 2014, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε 3,1 δισ. δολάρια στον ισραηλινό στρατό, μέσω του προγράμματος Foreign Military Financing, καθώς και 504 εκατομμύρια δολάρια για το αμερικανοϊσραηλινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας. Η αμερικανική χρηματοδότηση καλύπτει το 23% με 25% του ισραηλινού αμυντικού προϋπολογισμού.

Χθες, καθώς ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ εισερχόταν στην τέταρτη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εκφράστηκε με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα κατά των θανάτων αμάχων.

«Ο βομβαρδισμός κτιρίου του ΟΗΕ που στεγάζει αθώους αμάχους οι οποίοι έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τη βία είναι απόλυτα απαράδεκτος και εντελώς αδύνατο να τύχει οποιασδήποτε υπεράσπισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος εδώ και εβδομάδες επιχειρεί να πείσει το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, είπε χθες ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ελπίδες ότι η εκεχειρία είναι εφικτή, και όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο», δήλωσε.

Πάντως, η χθεσινή απόφαση του Ισραήλ να επιστρατεύσει ακόμη 16.000 εφέδρους, ανεβάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών που πολεμούν στη Γάζα σε 86.000, δεν υποδεικνύει κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει σε εκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από την όποια εκεχειρία, οι επιχειρήσεις εντοπισμού σηράγγων στη Γάζα θα συνεχιστούν.

Στην 24η ημέρα των επιχειρήσεων, 19 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στους 1.410. Το Ισραήλ έχει χάσει 56 στρατιώτες και τρεις αμάχους. Πάνω από 200.000 από τα 1,8 εκατομμύρια Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών επιδρομών.

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ραγδαία και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Κραενμπίλ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο πληθυσμός «βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό».

Υπέκυψε το νεογνό

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, το κοριτσάκι που γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική ενώ η μητέρα του είχε υποκύψει στους βομβαρδισμούς, έχασε χθες τη μάχη για τη ζωή, ύστερα από έξι ημέρες. Το νεογνό είχε αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος επέτειναν τα προβλήματα.

Στο Παρίσι χθες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν τεθεί σε επιφυλακή ενόψει της πρώτης μεγάλης φιλοϊσραηλινής διαδήλωσης από την αρχή του πολέμου. Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός νόμου την ακροδεξιά ισραηλινή οργάνωση Λίγκα για την Εβραϊκή Αμυνα, μέλη της οποίας συγκρούονταν με οπαδούς των Παλαιστινίων σε πρόσφατες διαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή