Σύσκεψη για ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης ΑΕΙ

Σύσκεψη για ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης ΑΕΙ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήμα για την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κάνει η κυβέρνηση. Σε σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναμένεται να αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) και των ερευνητικών κέντρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας. Επίσης, θα συζητηθεί η απελευθέρωση της λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων (οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ). Ακόμη, θα συζητηθεί η οργάνωση προπτυχιακών με δίδακτρα για ξένους φοιτητές (έχουν γίνει συζητήσεις με τα ξενόγλωσσα τμήματα και τις σχολές τουρισμού). Με την απόκτηση πόρων και τα αποθεματικά τους, τα ΑΕΙ θα μπορούν να καλύψουν για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει.

Ταυτόχρονα, βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι, σε συνεννόηση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στο θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, σημείωσε χθες ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης μιας νέας -της έβδομης στη χώρα- Αρχιτεκτονικής Σχολής (με έδρα στα Ιωάννινα) στις επιλογές των μαθητών που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2015. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα της 1.10.2009 (Π.Δ. 173/09, ΦΕΚ 206 Α/2.10.2009). Κατόπιν, αφού έκανε αναδρομή στα βήματα που έγιναν, δήλωσε ότι «με την υπουργική απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στις 23.7.2014 (ΦΕΚ 2007 Β/23.7.2014), έγινε απλώς η ένταξη των εν λόγω τμημάτων στο επιστημονικό πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η εν τοις πράγμασι λειτουργία του θα εξαρτηθεί από τα ίδια τα Ιδρύματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα οικονομικά τους δεδομένα, μετά και τις τελευταίες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους».

Ενταση

Πάντως, υπήρξαν σημεία της συζήτησης όπου οι τόνοι ανέβηκαν. Ενδεικτικά, όταν ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε στον κ. Λοβέρδο ότι μπορούσε να μην προχωρήσει με την Αρχιτεκτονική, ο υπουργός απάντησε: «Σοβαρά το λέτε; Οταν υπάρχει ο νόμος δεν θα τον εφαρμόσουμε; Παίζουμε με προβοκάτορες, αυτό κάνουν και πάμε χαμηλά μέχρι ενός ορισμένου ορίου. Δεν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε χαμηλά, υπάρχει όριο σε αυτού του είδους τον ψευδό εκσυγχρονισμό του νεοφιλελευθερισμού, όριο». «Ιδρύαμε σχολές ανά την Ελλάδα, για λόγους ψηφοθηρικούς ή για λόγους ανάπτυξης, όπως τη θεωρούσαμε. Είδαμε με την κρίση ότι αυτό το μοντέλο κατέρρευσε», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου. Επίσης, ανέφερε ότι ανοίγοντας τους πίνακες των αναπληρωτών εκτός ΑΣΕΠ, «θα ανοίξουμε κερκόπορτα για να διολισθήσουμε σε παλαιότερες καταδικασμένες πρακτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή