Η Ρωσία απειλεί με απαγόρευση εισαγωγών φρούτων από την Ελλάδα

Η Ρωσία απειλεί με απαγόρευση εισαγωγών φρούτων από την Ελλάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατό είναι το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο από τις ρωσικές αρχές στα ελληνικά φρούτα ως αντίποινα για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία. Χθες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar Tass, ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να απαγορευθούν οι εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα.

Η υλοποίηση της απειλής αυτής θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς -και όχι μόνο- καθώς περίπου το 25% των εξαγωγών ελληνικού ροδάκινου (νωπό και κομπόστα) απορροφάται από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το 41% ή περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Στη Ρωσία, άλλωστε, εξάγεται το 50% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας φράουλας και το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών.

Οι ρωσικές αρχές επικαλούνται τον εντοπισμό του εντόμου Grapholitha molesta (βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε φορτίο 18 τόνων με ελληνικά ροδάκινα και δαμάσκηνα τα οποία εισήχθησαν στη Ρωσία μέσω Μολδαβίας στα μέσα Ιουλίου. Ηδη για τον λόγο αυτό οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει από τις 21 Ιουλίου τις εισαγωγές από Μολδαβία. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου της ίδιας υπηρεσίας φυτοϋγειονομικών ελέγχων ανιχνεύθηκαν σε 425 τόνους ροδάκινων, σταφυλιών και μήλων που εισήχθησαν από την Πολωνία, την Τουρκία και την Ελλάδα υπολείμματα παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων σε επίπεδα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσαν άγνοια για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις -για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ρωσικής υπηρεσίας- ενώ εμφανίστηκαν να μαθαίνουν για το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και με την Κομισιόν, καθώς εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα επιβάλει σταδιακά και στοχευμένα σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. αντίποινα.

Από σήμερα, εξάλλου, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές στις εισαγωγές από την Πολωνία σε σειρά λαχανικών και φρούτων (μεταξύ αυτών και ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων) επικαλούμενες τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την ύπαρξη του ιδίου εντόμου, καθώς και από τα υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων. Η απαγόρευση των εισαγωγών από Μολδαβία και Πολωνία ήδη προκαλεί προβλήματα στα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία πραγματοποιούνται κυρίως μέσω Πολωνίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Η επίκληση προβλημάτων που σχετίζονται με ασθένειες των φυτών αποτελεί μία από τις συνηθέστερες πρακτικές, όταν τα κράτη επιθυμούν για διάφορους λόγους -ακόμη και για να κρατήσουν τις τιμές των δικών τους ομοειδών προϊόντων σε υψηλά επίπεδα- να απαγορεύσουν εισαγωγές.

Ο ΠΣΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, αν και εγκαίρως είχε επισημάνει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στο διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ρωσίας, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ κ. Χρ. Σακελλαρίδη «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή