Συγκλίσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής

Συγκλίσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σημεία σύγκλισης (δίχως να αποφευχθούν και οι αποκλίσεις) ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ αναζήτησαν χθες οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε ότι το κλίμα ήταν θετικό, παρά τις όποιες διαφωνίες και δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα για τη συνέχιση του διαλόγου. Κατεγράφη, ωστόσο, διάθεση συμπόρευσης σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική (ασφαλιστικό), αλλά και συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά και μέτωπα (νομοσχέδια για δάση και αιγιαλό κ.ο.κ.). Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα επιδιωχθεί και νέα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων.

Στο φλέγον ζήτημα της προεδρικής εκλογής, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Βίτσας, Κ. Πουλάκης, Χρ. Στάικος) τόνισαν ότι αποτελεί την ύστατη ευκαιρία ανατροπής της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά τη συνάντηση επισήμανε πως για το κόμμα του αποτελεί «κυρίαρχο ζήτημα να σταματήσει η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου και», όπως πρόσθεσε, «αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Επί του συγκεκριμένου θέματος, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Μανίκας), εξέφρασαν την πάγια προτίμησή τους να μη συζητήσουν καθόλου για την προεδρική εκλογή, αν και αναγνώρισαν την κρισιμότητα της περιόδου που αρχίζει το φθινόπωρο.

Στο ζήτημα της Κεντροαριστεράς, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ επέμειναν ότι για το κόμμα τους ο διάλογος για την ανασυγκρότηση του συγκεκριμένου χώρου είναι ζωτικής σημασίας και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επαναλήφθηκε ότι οι συγκεκριμένες διεργασίες δεν αφορούν το κόμμα, κάτι που δηκτικά σχολίασε και ο κ. Βίτσας, μιλώντας για αναπαραγωγή «εξουσιαστικών μηχανισμών και προσώπων» που έχουν στόχο «να διαμορφώσουν αναχώματα σ’ ένα κοινωνικό κύμα ανατροπής».

Καίριο σημείο διάστασης ανάμεσα στα δύο κόμματα αποτελεί η διαχείριση του Μνημονίου, το οποίο -ως γνωστόν- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει με ένα νόμο. Από τη ΔΗΜΑΡ επανέλαβαν χθες ότι διαφωνούν με κάτι τέτοιο, καθώς εκτιμούν ότι η απεμπλοκή από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι τόσο απλή. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ δήλωσε, μάλιστα, μετά τη συνάντηση ότι το κόμμα του επιμένει στις απόψεις του «μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παραμονή στο ευρώ».

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η χθεσινή συνάντηση δεν αποτελεί το πρώτο επεισόδιο του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, επισημαίνουν ότι η προσέγγιση ανάμεσα στα δύο κόμματα εξελίσσεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από τη συνάντησή τους στα κοινά μέτωπα, τα οποία επιχειρεί να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Και προσθέτουν ότι κινήσεις συντονισμού έχουν γίνει και σε επίπεδο βάσης, από τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων των δύο κομμάτων.

Απούσα η Αρ. Πλατφόρμα

Από τη χθεσινή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο κ. Στ. Λεουτσάκος, ο οποίος εκπροσωπεί την Αριστερή Πλατφόρμα. Επισήμως, ο κ. Λεουτσάκος επικαλέσθηκε προσωπικό κώλυμα, ωστόσο είναι σαφές ότι στη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να φαίνεται πως συμμετάσχουν σε μια προσέγγιση με την οποία διαφωνούν επί της αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή