Γάζα: «Εσπασε» η εκεχειρία – Αναβάλλει τις συνομιλίες η Αίγυπτος

Γάζα: «Εσπασε» η εκεχειρία – Αναβάλλει τις συνομιλίες η Αίγυπτος

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72 ωρών εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις ο ΟΗΕ.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ένα συμβάν στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο φέρονται να σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες και αρκετοί Παλαιστίνιοι, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

«Δύο (ισραηλινοί) στρατιώτες καθώς και ένας αριθμός Παλαιστινίων φέρονται να σκοτώθηκαν» στη διάρκεια μιας επίθεσης που εξαπέλυσαν παλαιστίνιοι μαχητές μέσω μιας σήραγγας στη Ράφα, ανέφερε ο Σέρι σε ανακοίνωσή του.

«Ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες αυτές. Παρόλα αυτά, αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας (. . .) από μαχητές από τη Γάζα, η οποία θα πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απαγωγή ενός στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο.

Μάλιστα ο στρατός αποκάλυψε και την ταυτότητα του στρατιώτη αναφέροντας ότι πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς από την πλευρά της δια στόματος ανώτερου αξιωματούχου επιβεβαίωσε την απαγωγή διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Λευκός Οίκος: Βαρβαρική παραβίαση της εκεχειρίας

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα την επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας ως μια παραβίαση της συμφωνηθείσας τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και ζήτησε την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τους παλαιστίνιους μαχητές.

«Αυτή μάλλον ήταν μια βαρβαρική παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Έρνεστ ζήτησε από τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερο τον ισραηλινό στρατιώτη που απήχθη από παλαιστίνιους μαχητές, ενώ σημείωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει ήδη συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τα επόμενα βήματα στη κρίση στη Γάζα.

Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί σήμερα

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυξήθηκε σε 50, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα».

Αναβάλλει τις συνομιλίες η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα στους παλαιστίνιους αξιωματούχους ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), τερματίστηκε λίγη ώρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο οποίος έκανε λόγο για την απαγωγή ενός στρατιώτη «σε ένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία».

«Περίπου στις 09:30 το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κατέστρεφαν μια σήραγγα» στην περιοχή της Ράφα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας ισραηλινός στρατιώτης ενδέχεται να έχει απαχθεί από τους τρομοκράτες στη διάρκεια του επεισοδίου αυτού», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή», διευκρινίζει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι ο στρατός «θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση (της Χαμάς) διεξήχθη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας».

Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μαρζούκ επεσήμανε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».

Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ.

Παράλληλα η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Ισραήλ: «Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή