Αποκατάσταση του Ασωπού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η περιβαλλοντική αποκατάσταση του Ασωπού, ύστερα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής, προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αντώνη Βαρθολομαίο και τον δήμαρχο Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή πόσιμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη και Δήλεσι, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων. Ενα δεύτερο έργο για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα θα αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους περίπου 5.400 μέτρων και θέσεις υδροληψίας ανά 300 έως 500 μέτρα για ημερήσια παροχή 20.000 κυβικών μέτρων νερού. Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ σε περιοχές του Αγίου Θωμά και των Οινοφύτων, έκτασης 20 τ. χλμ., με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.

Το έργο στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων νερών στην περιοχή του Ασωπού και την παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους της, τους ιδιώτες αλλά και τους επαγγελματίες, στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και στους αγρότες σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια υπάρχει μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο, αλλά και έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μελέτες για την κατασκευή του έργου πρόκειται να αρχίσουν εντός του φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή