Με πίστη και σκληρή δουλειά έκαναν το θαύμα

Με πίστη και σκληρή δουλειά έκαναν το θαύμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γεωμετρική πρόοδο συνεχίζεται η ανοδική, διεθνής πορεία της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής ή Armonia Atenea, καθιστώντας την το υπ’ αριθμόν ένα φαινόμενο ελληνικής εξωστρέφειας στον πολιτισμό, και μάλιστα σε έναν χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δύσκολο. Αύριο, η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Γιώργο Πέτρου, θα δώσει συναυλία στο Λονδίνο, ανταποκρινόμενη στην τιμητική πρόσκληση του BBC να λάβει μέρος στα Proms, στον ετήσιο θεσμό συναυλιών κλασικής μουσικής που συγκεντρώνει εκλεκτούς μουσικούς και σχήματα. Για πρώτη φορά προσκλήθηκε ελληνική ορχήστρα. Και αυτό συνέβη με την Armonia Atenea, όπως είναι η διεθνής ονομασία της, όχι τυχαία, φυσικά, αλλά ως αποτέλεσμα μίας μεθοδικής και συνεπούς ανοδικής πορείας.

«Ο διευθυντής των Proms μας απηύθυνε πρόσκληση μετά τη συναυλία που δώσαμε στις Βρυξέλλες για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας», λέει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, ο οποίος έχει κρατήσει ζωντανή την ορχήστρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, χάρη στην αφοσίωσή του και στην αυταπάρνηση με την οποία τον ακολουθούν οι μουσικοί της ορχήστρας. Στα Proms, η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εστιασμένο στους ελληνικούς μύθους από όπερες του μπαρόκ. Η συναυλία, που θα αναμεταδοθεί από το BBC αύριο στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος, είναι sold out εδώ και δύο μήνες και την επομένη, στις 4 Αυγούστου, ο Γιώργος Πέτρου θα δώσει ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC.

Το διεθνές ενδιαφέρον γι’ αυτό που συμβαίνει με την Καμεράτα ξεκίνησε από έκπληξη και εξελίχθηκε σε συστηματική παρακολούθηση. Το αποδεικνύει, αφενός, η διεθνής δισκογραφία με μεγάλες εταιρείες (είναι εντυπωσιακή η υποδοχή του πρόσφατου άλμπουμ «Prometheus» του Μπετόβεν) και, αφετέρου, οι υμνητικές κριτικές και το πυκνό πρόγραμμα προσκλήσεων από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Μόλις προχθές ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του πέμπτου άλμπουμ της Armonia Atenea, που έγινε, για πρώτη φορά, στον «Παρνασσό», με την εξαιρετικής ακουστικής αίθουσα. Ηχογραφήθηκε η όπερα «Σιρόης» του Hasse, που είδαμε στο Μέγαρο στις αρχές του καλοκαιριού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη συμμετοχή του κόντρα τενόρου Max Emanuel Cencic και άλλων εκλεκτών σολίστ. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει από την Decca τον Οκτώβριο με διαδικασία-εξπρές, καθώς πρέπει η έκδοση να προηγηθεί των τριών παραστάσεων που θα δώσει η Αrmonia Atenea με τον «Σιρόη» στην Οπερα των Βερσαλλιών τον Νοέμβριο. Και έπονται άλλοι δύο δίσκοι με τη Sony Classical (Baroque Divas αλλά και γκαλά με κόντρα τενόρους που θα δούμε και ζωντανά στο Μέγαρο στις 23/10 και μετά στο Παρίσι). «Είναι ένας μαραθώνιος», λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Και όλα αυτά, με τους μουσικούς μας κατ’ ουσίαν απλήρωτους επί μήνες, αλλά με εξαιρετική πίστη σε αυτό που υπηρετούμε όλοι μαζί. Πιστεύουν σε αυτό το θαύμα!»

Και σε άλλες χώρες

Προσεχώς, η ορχήστρα έχει 15 προγραμματισμένες συναυλίες στο εξωτερικό. Στην Αίθουσα Τσαϊκόσφκσι, στη Μόσχα, θα παρουσιάσει την όπερα «Alessandro» του Χέντελ, που έχει υμνηθεί διεθνώς ως παραγωγή, και ακολουθούν η Οπερα της Καρλσρούης, η Κωνσταντινούπολη κ.ά. Η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής έχει από μόνη της, σε διάστημα μίας διετίας, πραγματοποιήσει ένα θαύμα, σε άλλους καιρούς αδιανόητο, με μόνο καύσιμο τη σωστή δουλειά και την πίστη σε έναν στόχο. Η ετήσια επιχορήγηση είναι πλέον μόνο 130.000 ευρώ (μετά την κατά 40% μείωση). Το μέλλον της ορχήστρας, σε αυτήν τη στιγμή που έχει εκτοξευτεί διεθνώς, εξαρτάται από το κατά πόσον θα εκτιμηθεί και στην Ελλάδα η επί της ουσίας προσφορά της, η αναπτυξιακή διάσταση της εξωστρέφειάς της και οι υπηρεσίες που προσφέρει για το κύρος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή