Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά

Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωινό στην παραλία διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είναι αρκετά νωρίς, η ώρα που μπορούμε και βλέπουμε τα ψάρια στη θάλασσα, τόσο καθαρή, τόσο ήρεμη. Αγαπημένη στιγμή που δεν διαρκεί πολύ, όταν η ομπρέλα σου φαντάζει μία από τις μοναδικές στην παραλία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να διαταράξει τη ρουτίνα μας; Και όμως… Ενας πατέρας και ο γιος του (οκτώ με εννέα χρονών) εμφανίζονται και κάθονται κοντά μας. Δεν περνάει λίγη ώρα, και ο μικρός βγάζει δύο φιγούρες θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη και τον φίλο του, Χατζηαβάτη. Μπρος στα έκπληκτα μάτια μας (έχουμε ξεχάσει τα ψάρια) βλέπουμε μια ολόκληρη παράσταση να εκτυλίσσεται, με το παιδί να ερμηνεύει με ανάλογη φωνή ένα έργο Καραγκιόζη φανερά αυτοσχέδιο. Ο πατέρας δίπλα του, πιθανόν συνηθισμένος ή απασχολημένος με τα δικά του, συνεχίζει να διαβάζει την εφημερίδα του, δίχως να κοιτάζει τον μικρό. Μείναμε έκθαμβοι να τον παρακολουθούμε για περίπου ένα εικοσάλεπτο. Ο Καραγκιόζης που σνόμπαρα, ο Καραγκιόζης που δεν γνώριζα, παντού μπροστά μου. Στις διακοπές δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε παράσταση Καραγκιόζη, αφού η κόρη μου δηλώνει θαυμάστρια του και μαζεύει φιγούρες.

Πρόσφατα ένας φίλος συζητούσε για τη δυσκολία των σημερινών παιδιών να παρακολουθήσουν αφηγήσεις παραμυθιών και άλλα σχετικά θεάματα. Φυσικά παρατηρείται αυτό και όλοι σχολιάζουμε την ικανότητα και την προτίμηση των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, Ιντερνετ, τηλεόραση κ.λπ. Είναι δεδομένο. Εχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε και να το επαναλαμβάνουμε, μπορεί να μας βολεύει, δεν ξέρω. Εννοείται ότι η σημερινή γενιά των παιδιών μεγαλώνει με άλλα ερεθίσματα, όμως τα παιδιά είναι πάντα παιδιά και η μαγεία ενός ζωντανού θεάματος τα συναρπάζει. Οπως τους αρέσουν πολύ τα παλιά παιχνίδια που δεν χρειάζονται μπαταρίες, το κυνηγητό, το κρυφτό, τα τραγούδια, τα ανέκδοτα, παράδειγμα τα γκροτέσκα αστεία του Καραγκιόζη! Αναρωτιέμαι πόσο αντέχουμε εμείς να ξεφύγουμε από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού μας και να τρέξουμε, να πούμε αστεία και να πάμε, γιατί όχι, σε μια παράσταση θεάτρου σκιών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή