Σε θέση οδηγού ο Παναθηναϊκός

Σε θέση οδηγού ο Παναθηναϊκός

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την μπάλα στα δικά του πόδια έφερε ο Παναθηναϊκός μετά τη «λευκή» ισοπαλία που απέσπασε από τη Σταντάρ στη Λιέγη, στο πρώτο από τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Το εκτός έδρας 0-0 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άλμα πρόκρισης, σίγουρα όμως είναι ένα σημαντικό βήμα που έχει μεγάλες πιθανότητες να το ολοκληρώσει την Τρίτη το βράδυ στην κατάμεστη Λεωφόρο, ώστε να βρεθεί ξανά ύστερα από αρκετά χρόνια στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου και να διεκδικήσει σε δύο αγώνες την ευκαιρία του να επιστρέψει στη φάση των ομίλων μετά την τελευταία συμμετοχή, την περίοδο 2010-11. Είναι ένας στόχος που λίγους μήνες νωρίτερα έμοιαζε άπιαστο όνειρο, αλλά ο ίδιος ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τον υλοποιήσει.

Η ρεβάνς με τη Σταντάρ Λιέγης είναι ματς «μισή χρονιά» για τους «πράσινους». Η πρόκριση δεν δίνει μόνο την ευκαιρία διεκδίκησης μιας θέσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά προσφέρει και ένα μαξιλαράκι ασφαλείας στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν στα πλέι οφ της διοργάνωσης κόντρα σε έναν αντίπαλο πολύ πιο ισχυρό, θεωρητικά τουλάχιστον. Αν ξεπεραστεί το εμπόδιο των Βέλγων, ο Παναθηναϊκός «κλειδώνει» από την ερχόμενη Τρίτη τη συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, γεγονός που του δίνει μεγάλη οικονομική ανάσα τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ συνολικά και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει χωρίς τη θηλιά στον λαιμό όποιον αντίπαλο φέρει στον δρόμο του η κληρωτίδα στη φάση των πλέι οφ. Αν, αντιθέτως, χύσει την Τρίτη όλο το γάλα που μάζεψε στην καρδάρα του με το 0-0 στη Λιέγη, θα ξεχάσει το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα χρειαστεί να διεκδικήσει σε διπλή αναμέτρηση μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο ξεκίνημα της περιόδου, σημαντικό όπλο για τον Παναθηναϊκό αποδείχθηκε η ομοιογένεια. Εχει ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο ρόστερ του σε σχέση με την περασμένη σεζόν και η εξαιρετική χημεία που εμφάνισε στο δεύτερο μισό της περυσινής περιόδου τον βοήθησε να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του σαν να μη γύρισε ποτέ η σελίδα. Με μόνη ουσιαστική απώλεια, προσωρινή ενδεχομένως, τον Αμπέντ, οι κυπελλούχοι κράτησαν σχεδόν αναλλοίωτο τον κορμό τους, ενισχύοντάς τον μέχρι στιγμής μόνο με τους Μπούι και Μπούρμπο, δύο παίκτες που δεν ήταν στα πλάνα του Αναστασίου στο πρώτο παιχνίδι της περιόδου. Πιθανόν να είναι στο δεύτερο, αλλά όπως και να ’χει, η ομαλή ένταξή τους σε μια στρωμένη και ομοιογενή ομάδα είναι διαδικασία που θα γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα.

Η δύναμη της Λεωφόρου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό. Δεν θα είναι πολλοί οι οπαδοί του μιας και το «Απ. Νικολαΐδης» χωράει μόλις 16 χιλ. θεατές, αλλά με τον ενθουσιασμό τους θα δημιουργήσουν μια καυτή έδρα, με μεγάλη πίεση στον αντίπαλο. Ο καλός αγωνιστικός χώρος θα είναι ένα ακόμη όπλο, γιατί ευνοεί μια γρήγορη και καλά γυμνασμένη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου δυσκολεύουν όλους τους ποδοσφαιριστές, σίγουρα όμως θα προβληματίσουν περισσότερο τους Βέλγους που αυτή την εποχή ζουν με βροχές στη χώρα τους και θα προσαρμοστούν πιο δύσκολα στον καύσωνα της Αθήνας. Τα πλεονεκτήματα αυτά δίνουν στον Παναθηναϊκό τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, δεν την εξασφαλίζουν όμως. Η Σταντάρ Λιέγης είναι μια έμπειρη, ποιοτική ομάδα, καλύτερη απ’ όσο την άφησαν να φανεί οι «πράσινοι» στο πρώτο παιχνίδι. Το 0-0 είναι «πονηρό» αποτέλεσμα σε διπλές αναμετρήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη συγκέντρωση και πολλή προσοχή για να ολοκληρωθεί στην Αθήνα το βήμα πρόκρισης που έμεινε μετέωρο στη Λιέγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή