Σε χαμηλό εννέα μηνών ο δείκτης PMI τον Ιούλιο

Σε χαμηλό εννέα μηνών ο δείκτης PMI τον Ιούλιο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 48,7 μονάδες από τις 49,4 τον Ιούνιο υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη Μεταποίηση), καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2013 και αποδεικνύοντας ότι η περίοδος επιστροφής του τομέα στην ανάπτυξη ήταν δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη.

Σύμφωνα με τη Markit Economics που καταρτίζει τον δείκτη, οι δύο παράγοντες που συνέτειναν στην υποχώρησή του τον Ιούλιο ήταν η συρρίκνωση των επιπέδων παραγωγής και η επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών. Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε δίνοντας τέλος στη συνεχόμενη αύξηση που καταγραφόταν από τον Νοέμβριο του 2013. Τα επίπεδα παραγωγής στα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν αλλά η αύξηση αυτή εξουδετερώθηκε από την εξασθένηση της παραγωγής σε άλλους τομείς, ιδιαιτέρως στην κατηγορία των κατασκευαστών επενδυτικών αγαθών.

Κάμψη παρατηρήθηκε και στις νέες παραγγελίες για την εσωτερική αγορά, ενώ αντιθέτως οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές ήταν ο σημαντικότερος σε διάστημα περίπου τριών ετών, μολονότι μέτριος σε γενικές γραμμές. «Η τρίτη συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου της ανάπτυξης», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ. Και προσθέτει: «Αναμφίβολα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο οι πιέσεις επί του κόστους να παραμείνουν χαμηλές, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αισθητή αύξηση στις τιμές εκροών απλώς θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων κατασκευαστών». Τα στοιχεία του Ιουλίου, πάντως, έδειξαν περαιτέρω μείωση των τιμών χρέωσης που επέβαλε η ελληνική μεταποίηση στα έτοιμα προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή