Σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα

Σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα ανοίγει και ταυτόχρονα μία σημαντική πρόκληση δημιουργείται για τον ακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδας: να καταφέρει να αυξήσει τους πόρους του και να αξιοποιήσει την περιουσία του, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας. Η κυβέρνηση δημιουργεί το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, σε μία προσπάθεια με την αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων να αντισταθμιστεί η συνεχώς συρρικνούμενη κρατική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του ΓΓΕΤ Χρήστου Βασιλάκου αποφασίστηκε η απελευθέρωση από την ενιαία αρχή πληρωμών των ειδικών λογαριασμών των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, καθώς και των ερευνητικών τους κέντρων, αλλά και των ερευνητικών κέντρων ιδιωτικού δικαίου και των επιστημονικών ινστιτούτων. «Ουσιαστικά τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα θα απελευθερωθούν από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο και θα μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα σε προγράμματα της Ε.Ε. και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και διαφάνεια. Αυτά θα διασφαλιστούν με την ανάρτηση όλων των πράξεων των ΑΕΙ/ΤΕΙ και ερευνητικών φορέων στη «Διαύγεια» και την αποστολή τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Λοβέρδος.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει πρόθεση να ρυθμιστεί κατ’ αντίστοιχο τρόπο το ζήτημα των Εταιρειών Αξιοποίησης της Περιουσίας των ΑΕΙ, που προβλέπονται στον νόμο-πλαίσιο 4009/11, ενώ τα ιδρύματα θα μπορούν ευκολότερα να οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα (είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά) αλλά και -κατά περίπτωση- αγγλόφωνα προπτυχιακά για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. «Αυτή η προσπάθεια μας προσαρμόζει με τα ισχύοντα στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στα όσα υπάρχουν στην Ε.Ε. και είναι ένα αντίμετρο στις περικοπές κατά 12% έως 18% σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και 30% δυστυχώς σε ό,τι αφορά την έρευνα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποτρέπει και τη λειτουργία νέων σχολών, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, η οποία θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων του 2015 για τους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οικονομικό τους πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχουμε προβλέψει φέτος γι’ αυτό το πανεπιστήμιο, μετά τη συνάντηση που είχαμε, ειδικό κονδύλι για τη θέρμανσή τους, γιατί είναι ειδικές οι καιρικές συνθήκες εκεί. Πώς θα γίνουν νέα τμήματα, πώς θα γίνουν προσλήψεις καθηγητών; Μπορεί ο άλλος να υπολογίζει ότι θα προσλάβει καθηγητές, μα ο καταμερισμός που θα γίνει στα πανεπιστήμια και στα σχολεία θα αφορά ελάχιστο προσωπικό», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας προβλέπει να καλύψει τα κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια ΕΣΠΑ και 6.000 προσλήψεις με κρατικά κονδύλια, που μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 70.000.000 ευρώ.

Για τα ζητήματα αυτά αλλά και το θέμα των μετεγγραφών, ο κ. Λοβέρδος θα ενημερώσει την προσεχή εβδομάδα τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία «παρουσιάζεται θετική στην ενίσχυση των προσπαθειών αυτοχρηματοδότησης, όμως είναι επιφυλακτική για τα τελικά αποτελέσματά της εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης», όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρις Τσάρτας. Τα ίδια θέματα θα συζητηθούν τη Δευτέρα στη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία θα παρουσιαστεί με πλούσια ατζέντα θεμάτων συζήτησης (μισθολογικά και φορολόγηση επιδομάτων πανεπιστημιακών, διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, επαναφορά αποθεματικών που αφαιρέθηκαν, οργανισμοί, ελλείψεις καθηγητών-προκηρύξεις νέων θέσεων κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή