«Το πολύ δημοσιονομικό “ξύλο” το έχουμε φάει»

«Το πολύ δημοσιονομικό “ξύλο” το έχουμε φάει»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επισήμανση του κ. Γκ. Χαρδούβελη ότι, αν και έχει διανυθεί ο περισσότερος δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής, «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει» και η φράση ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν τελειώνει με το πρόγραμμα προσαρμογής» έδωσαν τον τόνο στη χθεσινή έναρξη της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της ομαλής συνέχισης της δανειακής σύμβασης και την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε: «Το πολύ δημοσιονομικό “ξύλο” το έχουμε φάει. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Τον λογαριασμό εμείς οι ίδιοι τον πληρώνουμε και πρέπει να προσέχουμε». Ταυτόχρονα, ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι, όπως αποδεικνύεται και από το περιεχόμενο του υπό συζήτηση ν/σ, «όσο βαίνουμε προς το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι διατάξεις αποκτούν περισσότερο διαρθρωτικό χαρακτήρα, παρά δημοσιονομικό». Για να συμπληρώσει, αναφερόμενος στις επιλογές που απλώνονται μπροστά στις χώρες Ε.Ε., είτε εντάχθηκαν σε έκτακτα προγράμματα είτε όχι: «Ολες οι χώρες της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το αν προσέφυγαν στους έκτακτους μηχανισμούς, κατανοούν ότι ο δρόμος των προοδευτικών αλλαγών με θετικό πρόσημο είναι μονόδρομος. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση ως χώρα, κινούμαστε σε δύσκολες στιγμές και πρέπει να δούμε τι επιλογές θα κάνουμε».

Η χθεσινή πρώτη κοινοβουλευτική «δοκιμασία» του κ. Χαρδούβελη δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή: η αντιπαράθεση της κυβερνώσας πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκε για ακόμη μία ημέρα στο θέμα της Αργεντινής, με τους περισσότερους εκ των αγορητών να δεσμεύονται ότι ειδικότερα για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα μιλήσουν σήμερα, κατά την επί των άρθρων συζήτηση.

Την αρχή έκανε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγική ρητορεία. Και αφού μνημόνευσε όσα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε περί την Αργεντινή έως πρόσφατα, σημείωσε: «Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει σήμερα αυτό που έλεγε, ότι πρέπει να γίνουμε Αργεντινή». Το γάντι σήκωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης: «Είναι πρωτόγνωρη η άγνοια των αργεντινολόγων της Ν.Δ. Η κατάρρευση της Αργεντινής έγινε πριν από την πρώτη χρεοκοπία του 2001. Εγινε όταν εφάρμοζε το πρόγραμμα του ΔΝΤ».

«Δυστυχώς οι πολιτικές που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα θα έχουν τραγικές συνέπειες», σχολίασε ο κ. Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) και ιδιαίτερα επικριτικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Οποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες, σε μαγκιές χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες, ανάλογες αυτών που βλέπουμε στην Αργεντινή». Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν «ούτε ένα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ούτε και αξιόπιστος φοροελεγκτικός μηχανισμός». Σε ανάλογη επισήμανση προέβη και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης: «Ελάχιστα, ελαχιστότατα έγιναν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και αυτό συνιστά πρόκληση για την ελληνική κοινωνία». Η κόντρα, με πρωταγωνιστές πλέον τους Αδ. Γεωργιάδη, Π. Ρήγα και Ν. Βούτση, περί την Αργεντινή μεταφέρθηκε και στην αίθουσα της Ολομέλειας. Την εκεί συζήτηση, ωστόσο, αντικείμενο της οποίας ήταν το δασικό ν/σ, σκίασε αρνητικά και πάλι η Χ.Α. με βουλευτές της να κάνουν χρήση αντιεβραϊκής-ρατσιστικής φρασεολογίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή