Σε καραντίνα Λιβερία και Σιέρα Λεόνε

Σε καραντίνα Λιβερία και Σιέρα Λεόνε

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια σειρά σκληρών μέτρων ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν τη χειρότερη επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα των τελευταίων ετών, ανακοίνωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους σήμερα. "Οι πρόεδροι αναγνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι η επιδημία στις χώρες τους. Είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν τον Έμπολα στις χώρες τους", είπε η Τσαν αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κόνακρι, την πρωτεύουσα της Γουινέας.

 Οι τρεις χώρες, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, αποφάσισαν να εστιάσουν τη δράση τους στην περιοχή των συνόρων τους, όπου έχει αναφερθεί το 70% των 1.323 κρουσμάτων μέχρι σήμερα, είπε η Χάτζα Σάραν Νταράμπα, η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης του Ποταμού Μάνο στην οποία μετέχει επίσης η Ακτή Ελεφαντοστού. "Οι ζώνες αυτές θα απομονωθούν από την αστυνομία και τον στρατό", διευκρίνισε η Νταράμπα, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η Τσαν από την πλευρά της έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή περισσότερων γιατρών και τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ασθένειας που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 729 ανθρώπους.

ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου στη Δ. Αφρική ο ιός Έμπολα

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί, εκτίμησε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην επιδημία», τόνισε η Τσαν, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση όσων είπε, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Η επιδημία αυτή κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα» που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά «τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες», πρόσθεσε η Τσαν. «Το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ως σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές», ανέφερε ακόμη η Τσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή τουλάχιστον 729 ανθρώπων—339 στη Γουινέα, 233 στη Σιέρα Λεόνε, 156 στη Λιβερία και ενός στη Νιγηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή