Αιχμαλώτισαν Ισραηλινό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Ακόμη μία εκεχειρία αποδείχθηκε βραχύβια χθες στη Γάζα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της. Σε ένα εξαιρετικής βαρύτητας για το Ισραήλ περιστατικό, Παλαιστίνιοι αιχμαλώτισαν χαμηλόβαθμο αξιωματικό του ισραηλινού πεζικού, στο πλαίσιο εφόδου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ακόμη δύο στρατιωτών και αγνώστου αριθμού Παλαιστίνιων μαχητών.

Η εκεχειρία, που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε τρεις ημέρες, ξεκίνησε στις 5 τα ξημερώματα χθες. Πριν περάσουν λίγες ώρες, οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά στο Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν στη Λωρίδα της Γάζας. Το επίκεντρο των χθεσινών επιχειρήσεων ήταν η πόλη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 50 άτομα.

Το μεσημέρι, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματικός, ο 23χρονος ανθυπολοχαγός του πεζικού Χαντάρ Γκολντίν, αγνοείται. «Οι αρχικές εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες σε ένα περιστατικό στο οποίο οι τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως «ό,τι συνέβη έλαβε χώρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οπλισμένοι Παλαιστίνιοι, ένας εκ των οποίων ζωσμένος με εκρηκτικά, βγήκαν από σήραγγα στη Ράφα και επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Στο χάος που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και αρκετοί Παλαιστίνιοι, ενώ κάποιοι επέστρεψαν στη Γάζα μέσα από σήραγγα, παίρνοντας μαζί τους τον ανθυπολοχαγό Γκολντίν.

Η αιχμαλωσία του Γκολντίν θύμισε την αιχμαλωσία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από άνδρες της Χαμάς που πέρασαν στο Ισραήλ μέσα από σήραγγα το 2006. Ο Σαλίτ απελευθερώθηκε ύστερα από πέντε χρόνια, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.027 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Εκτακτη σύσκεψη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Το γραφείο του ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στον οποίο ανέφερε ότι «η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και το Ισραήλ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτών που ζητούν την καταστροφή του και τρομοκρατούν τους πολίτες του».

Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου και κλιμακώθηκαν με χερσαίες επιχειρήσεις στις 17 Ιουλίου. Στις επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 63 Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που επεσήμανε την «εκκωφαντική σιωπή» των ηγετών του αραβικού κόσμου απέναντι στη σφαγή των Παλαιστινίων, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα προχώρησε σε δήλωση καταδίκης του Ισραήλ. «Βλέπουμε το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη να χύνεται σε μαζικές σφαγές, από τις οποίες δεν γλιτώνει κανείς, και σε εγκλήματα πολέμου», είπε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, επιστρέφοντας την κατηγορία περί σιωπής. «Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι ασυγχώρητη και θα καταλήξει σε μια γενιά που απορρίπτει την ειρήνη και πιστεύει μόνο στη βία», είπε. Οι ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου θεωρούν το πολιτικό ισλάμ, που στην Παλαιστίνη εκπροσωπείται από τη Χαμάς, ως τον πλέον επικίνδυνο εσωτερικό αντίπαλό τους. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ για τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή