Κατεδαφίστηκαν 170 αυθαίρετα σε παραλίες και δάση

Κατεδαφίστηκαν 170 αυθαίρετα σε παραλίες και δάση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σε κατεδαφίσεις 170 αυθαίρετων κτισμάτων που είχαν οικοδομηθεί παράνομα σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά προχώρησαν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, από τα συνολικά 643 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε κατεδαφίσει μέχρι τις 28 Ιουλίου τα 170. Τα περισσότερα (77) βρίσκονταν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 65 στη Δυτική Ελλάδα, ενώ 34 κατεδαφίσεις έγιναν στα Ιόνια Νησιά. Στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου οι περισσότερες κατεδαφίσεις έγιναν στη Λακωνία (29) και ακολουθούν η Αρκαδία (27), η Κορινθία (14), η Αργολίδα (4) και η Μεσσηνία (3). Ανάμεσα στα κατεδαφισθέντα κτίρια στην Αργολίδα περιλαμβάνεται αυθαίρετο εστιατόριο στη θέση Μπανιέρες, στο λιμάνι του Ναυπλίου, που είχε κατασκευάσει ο επιχειρηματίας σε χώρο νοικιασμένο από το Λιμενικό Ταμείο και στη συνέχεια το εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι περισσότερες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν στην Αχαΐα (40), ενώ ακολουθούν η Αιτωλοακαρνανία (18) και η Ηλεία (7). Στα Ιόνια Νησιά κατεδαφίστηκαν 24 αυθαίρετα στην Κεφαλλονιά, εννέα στην Κέρκυρα και ένα στη Ζάκυνθο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο εργολαβίες κατεδαφίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων. Επίσης επίκεινται νέες κατεδαφίσεις, με σκοπό την πιο γρήγορη αποκατάσταση των αιγιαλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης που υλοποιούνται τώρα είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν από Περιφέρειες και Νομαρχίες ακόμη και 20 χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων σε Πελοπόννησο, Δ. Ελλάδα, Ιόνια Νησιά εκτιμώνται σε 1.000. Ωστόσο, για να κατεδαφιστεί ένα αυθαίρετο θα πρέπει η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει και να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Πάντως η συγκεκριμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά τον γενικό γραμματέα της κ. Γιώργο Διδασκάλου, κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αξίζουν συγχαρητήρια στους προϊσταμένους και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, διότι κατέστησαν την υπηρεσία την πιο δραστήρια στη χώρα, αλλά και γιατί έχουν προτείνει και υλοποιούν τις κατεδαφίσεις με συγκεκριμένο τρόπο ιεράρχησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή