Η μυστική σύσκεψη των αρχηγών Επιτελείων

Η μυστική σύσκεψη των αρχηγών Επιτελείων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ενημερωτικό υπόμνημα που παρέδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Εθν. Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλο προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση και μεγάλη κινητικότητα, ενόψει κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου. Το υπόμνημα περιέγραφε με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα για τις Ενοπλες Δυνάμεις εφόσον στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν, τελικά, οι ρυθμίσεις για συγχώνευση των επικουρικών ταμείων των ενστόλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, με παράλληλη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων στα Μετοχικά Ταμεία, θέματα στα οποία υπήρξε τελικώς κυβερνητική αναδίπλωση.

Το υπόμνημα προέκυψε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), νωρίτερα την ίδια ημέρα, η οποία έγινε με απόλυτη μυστικότητα. Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, προεργασία καθενός από τους αρχηγούς των Επιτελείων με ένα αντικείμενο: τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα, όπως αποτυπώθηκαν στο ενημερωτικό υπόμνημα, έκαναν λόγο για άμεση, μαζική φυγή στελεχών και για πλήρη αποδιοργάνωση ζωτικής σημασίας δομών των Εν. Δυνάμεων. Κατέληγε, δε, το κείμενο με ένα και μοναδικό σαφές αίτημα: να διαγραφεί εντελώς το άρθρο 221 από το πολυνομοσχέδιο.

Ακολούθησε πυρετός διεργασιών από την πολιτική ηγεσία του υπ. Εθνικής Αμυνας, το μήνυμα της ηγεσίας των Εν. Δυνάμεων μεταφέρθηκε στο Μαξίμου με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η πίεση που ασκήθηκε και από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλια και Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, που επίσης έγιναν δέκτες διαμαρτυρίας από τους ενστόλους των υπουργείων τους, σε συνδυασμό με την κινητικότητα των προερχόμενων από την Αστυνομία βουλευτών Θ. Νταβλούρο, Δ. Κυριαζίδη και Ηλ. Βλαχογιάννη, έφερε την προσθήκη της ρήτρας περί «αξιόμαχου» και σταδιακής εφαρμογής των ρυθμίσεων, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις και να αποτραπεί η μαζική έξοδος. Η χθεσινή τροπολογία του υπουργού Εργασίας κ. Ν. Βρούτση, με την οποία εξαιρούνται τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων από τη διαδικασία ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αποτελεί τη δεύτερη «νίκη» των ενστόλων.

Η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε και νέα σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, υπό τον κ. Κωσταράκο και με τη συμμετοχή των αρχηγών των τριών Οπλων. Αντικείμενο αυτήν τη φορά ήταν να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία έγκυρης ενημέρωσης των αξιωματικών στις χαμηλότερες βαθμίδες για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και για τις βελτιώσεις που επήλθαν σε σχέση με την αρχική διάταξη. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο διότι, όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ, η αναστάτωση που προκλήθηκε δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει και αναπαράγονται διάφορες φήμες και εικασίες που την επιτείνουν. Παράλληλα, το κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της ηγεσίας των Εν. Δυνάμεων είναι ότι θα πρέπει να αναμένεται και η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς πιστεύουν ότι και τότε θα γίνει προσθήκη επιπλέον βελτιώσεων στην τελική διατύπωση του επίμαχου άρθρου.

Τροπολογία για το ταμείο των ενστόλων

Μέσω τροπολογίας – «νομοτεχνικής βελτίωσης» που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο, κατά την έναρξη κιόλας της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται την εξαίρεση των επικουρικών ταμείων των ενστόλων και του εμπορικού ναυτικού από τη διαδικασία ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

«Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού δύνανται, μέχρι 31-12-2014, έπειτα από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και ύστερα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη ρύθμιση που κατέθεσε ο κ. Ν. Βρούτσης. Υπενθυμίζεται ότι αναλόγου περιεχομένου τροπολογία ειδικά για τα Ταμεία των ενστόλων είχαν προ 24ώρου καταθέσει 19 βουλευτές της Ν.Δ. και ένας του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή