Διευκρινίσεις από οκτώ δημάρχους ζητεί ο Σγουρός

Διευκρινίσεις από οκτώ δημάρχους ζητεί ο Σγουρός

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κινδυνεύουν να συμπεριλάβουν τον εαυτό τους στον χαρακτηρισμό “βλαχοδήμαρχοι” που αποδόθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στο κείμενο διακήρυξη των οκτώ ανεξάρτητων δημάρχων, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης απαντά ουσιαστικά στο τμήμα της ανακοίνωσης της κίνησης των ανεξάρτητων δημάρχων, την οποία επίσης υπογράφουν οι δήμαρχοι Αχαρνών Γ. Κασσαβός, Ηρακλείου Βασ. Λαμπρινός, Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, Λαμίας Ν. Σταυρογιάννης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης και Χανίων Τάσος Βαμβούκας, που κάνει λόγο για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων από τις Περιφέρειες. Οι οκτώ αναφέρουν: «Οι εποχές που το υπουργείο Εσωτερικών και οι Περιφέρειες μοίραζαν εκατομμύρια στους “εκλεκτούς” τους, μόνιμους και ευκαιριακούς, έχουν παρέλθει οριστικά».

Ο κ. Σγουρός ζητεί από όσους συμμετέχουν στην κίνηση να διευκρινίσουν αν αναφέρονται στις κρατικές Περιφέρειες προ του Καλλικράτη ή στις αιρετές. Ο περιφερειάρχης αποδίδει τις κατηγορίες στην αντιπαράθεση λόγω των επερχόμενων εκλογών στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και εστιάζει την κριτική του στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη. «Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Περιφέρεια Αττικής και τη διαχείριση του ΠΕΠ Αττικής σε σχέση με τον Δήμο Αθηναίων, τον Μάρτιο του 2012, εν μια νυκτί, εκχωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων 100 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, από την τότε υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς να ερωτηθεί καν ο περιφερειάρχης Αττικής. Αυτή η ενέργεια ήταν πρωτοφανής για τα χρονικά σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και περιόδους και φυσικά ήταν αποτέλεσμα ενδοσυνεννόησης. Δεν είχε ξαναγίνει έως τότε αυτή η αυτοτελής εκχώρηση πόρων σε δήμο και η δημιουργία δικής του Διαχειριστικής Αρχής, και φυσικά δεν έχει γίνει ξανά έκτοτε. Η απορρόφηση του Προγράμματος της Αθήνας ανέρχεται σε μόλις 8,5 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου 2014, 28 ολόκληρους μήνες μετά την αρχική απόφαση εκχώρησης πόρων του ΕΣΠΑ της τότε υπουργού Ανάπτυξης».

Συνεργάτες του κ. Καμίνη πάντως εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακοίνωση που αναφέρει «απόλυτα εσφαλμένα στοιχεία για τα έργα, αφού η περίπτωση της Αθήνας είναι επιτυχημένη για τις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή