«Είμαστε ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις εξαιτίας του ταλέντου μας»

«Είμαστε ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις εξαιτίας του ταλέντου μας»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καφενείο στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Σόλωνος στα Εξάρχεια εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε συνοικιακό καφενείο που σερβίρει ελληνικό καφέ και με τους περισσότερους πελάτες του ηλικιωμένους που κρατούν εφημερίδες και κομπολόγια στο χέρι. Δεν έχει μηχανή για εσπρέσο, δεν παίζει μουσική και παρ’ όλα αυτά η πελατεία του είναι διαφόρων ηλικιών και μάλλον φανατική. Το ξεχωριστό στοιχείο που μοιράζονται οι θαμώνες του καφενείου είναι η αγάπη τους για το σκάκι. Στα περισσότερα τραπέζια υπάρχουν σκακιέρες και μεγάλο ποσοστό από τους πελάτες είναι σκακιστές, περισσότερο ή λιγότερο έμπειροι.

Πριν από ένα μήνα στα υπόλοιπα καφενεία είχαν «στήσει κερκίδες» υποστηρίζοντας διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες του Μουντιάλ. Σήμερα οι πελάτες του εν λόγω καφενείου βρίσκονται νοερά δίπλα στην ελληνική ομάδα σκακιού, η οποία αναχώρησε χθες για την 41η Σκακιστική Ολυμπιάδα στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Οι πρώτοι αγώνες ξεκινούν σήμερα.

Πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες εκπροσωπούν τη χώρα μας, ανάμεσα σε αυτούς και η έφηβη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα, η οποία κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων πέρυσι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το «ορθολογιστικό» σκάκι δεν ταιριάζει με το μεσογειακό ταμπεραμέντο του Ελληνα. Ωστόσο οι συχνές επιτυχίες αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων φανερώνουν μιαν άλλη εικόνα. Περίπου 200 ενεργοί σκακιστικοί σύλλογοι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, 30.000 άτομα με αθλητικό δελτίο σκακιστή. Η χώρα μας είναι η 25η ισχυρότερη στην παγκόσμια κατάταξη στους άνδρες και η 28η στις γυναίκες, με 12 GM (γκρανμέτρ) και 17 IM (διεθνείς μετρ) στους άνδρες, και 3 WGM (γκρανμέτρ) και 6 WIM (διεθνείς μετρ) στις γυναίκες, όπως μας κατατοπίζει η Τάνια Καραλή, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διαιτητής.

«Αυτή ακριβώς είναι η ουσία. Είμαστε ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις εξαιτίας του ταλέντου μας και παρά το γεγονός ότι το άθλημα είναι σχεδόν παρατημένο από την Πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό της γενικότερης στάσης μας για τα πράγματα, κάνουμε υπερπροσπάθεια και ξεπερνάμε πολλές φορές τον εαυτό μας, αλλά δεν έχουμε μεθοδικότητα. Είναι κάτι που έχουμε ανάγκη ως χώρα την περίοδο που διανύουμε, να βάλουμε μπρος την απόλυτη λογική. Το σκάκι διαμορφώνει έναν ορθολογιστικό χαρακτήρα και τρόπο σκέψης, απαραίτητο για τον πολίτη ενός σύγχρονου κράτους. Είναι σαν την ίδια τη ζωή, αμείβει την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα και τιμωρεί την απερισκεψία και τα λάθη», λέει στην «Κ» ο σκακιστής Βασίλης Παρασκευαΐδης, τον οποίον συναντάμε στο καφενείο της οδού Μαυρομιχάλη.

Μείωση χρηματοδότησης

«Εάν οι ιθύνοντες είχαν καταλάβει την αξία της προσωπικότητας που χτίζει το σκάκι, η Πολιτεία θα είχε παράσχει σημαντικότερη βοήθεια για να αναπτυχθεί το σκάκι», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Σκακιστικής Ομοσπονδίας Στάθη Ευσταθόπουλο, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί από 850.000 στις 150.000 σε διάστημα λίγων ετών, καλύπτοντας οριακά μόνο τα λειτουργικά έξοδα. Ορισμένα από τα έξοδα συμμετοχής σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι αθλητές βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να συμμετάσχουν σε σημαντικούς αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή