Πιθανό bail in στην πορτογαλική Banco Espirito Santo

Πιθανό bail in στην πορτογαλική Banco Espirito Santo

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξομάλυνση της κατάστασης στην Banco Espirito Santo (BES) φαίνεται όλο και πιο πιθανό να περιλαμβάνει συμμετοχή των επενδυτών. Η προβληματική πορτογαλική τράπεζα αποκάλυψε ζημίες ύψους 3,6 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, και προειδοποίησε ότι η προηγούμενη διοίκηση ενδεχομένως παραβίασε νόμους.

Ωστόσο, το να βγάλει τ’ άπλυτα στη φόρα δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Οι προβλέψεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ της BES είναι κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούσε κανείς να περιμένει με βάση τα γνωστά της προβλήματα. Μέχρι στιγμής προβλέψεις άνω των δύο δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και εγγυήσεις που έχουν δοθεί στη μητρική εταιρεία Espirito Santo Group.

Προβλέψεις ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν τις δοκιμασίες αντοχής της Ευρωζώνης και ακόμη 450 εκατομμύρια αφορούν άλλα προβλήματα όπως την έκθεσή της στην Ανγκόλα. Λιγότερο αναμενόμενες ήταν οι προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ έναντι δανείων που είχαν πουληθεί σε πελάτες της BES και δεν είχαν καταγραφεί στον ισολογισμό μέσω της χρήσης εταιρειών ειδικού σκοπού, πιθανώς χωρίς να το γνωρίζουν οι διευθυντές της BES.

Τώρα η Τράπεζα της Πορτογαλίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τους διοικητές των μονάδων εκτίμησης κινδύνου, εσωτερικού ελέγχου και συμμόρφωσης, και προσπαθεί να διαπιστώσει αν μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικοί διευθυντές έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία.

Οι ευθύνες θα επιμεριστούν στην πορεία. Προς το παρόν, η πιεστική ερώτηση είναι πώς θα βρεθούν τα τρία δισ. ευρώ που χρειάζεται η BES ώστε ο δείκτης κεφαλαιοποίησης να φτάσει κοντά στο 10%. Οι πιθανοί ιδιώτες επενδυτές θα επιθυμούσαν να έχει βρεθεί τελικός συμβιβασμός και να έχουν γίνει γνωστές οι ζημίες από την έκθεση της τράπεζας στην Ανγκόλα.

Αν και η BES έλαβε προβλέψεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έναντι ζημιών, έχει χορηγήσει διατραπεζικό δάνειο ύψους τριών δισ. ευρώ στην BES Ανγκόλας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για οποιονδήποτε νέο επενδυτή είναι ότι συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα, προβλήματα που δεν τα γνωρίζει ούτε η νέα διοίκηση της τράπεζας ούτε η εποπτική αρχή. Η διοίκηση της BES θεωρεί πως οι επενδυτές είναι έτοιμοι ν’ αγοράσουν νέες μετοχές.

Ωστόσο, όσοι πήραν μέρος στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήδη έχουν υποστεί μεγάλη ζημία. Μέχρι να διαλυθεί η αβεβαιότητα απομένουν δύο επιλογές: είτε να γίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων ύψους έξι δισ, ευρώ είτε να υπάρξει κάποιου είδους συμμετοχή των πιστωτών. Με τις μετοχές της BES να υποχωρούν χθες κατά 39,19% και τα χαμηλής εξασφάλισης ομόλογα της τράπεζας να χάνουν 20 σεντ ανά δολάριο, φαίνεται ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για το δεύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή