Σύντομα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» για χρηματοδότηση των ΕΛΤΑ από το Δημόσιο

Eγκρίθηκε η χρηματοδότηση των ΕΛΤΑ από το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας κατά τη μεταβατική περίοδο 2013-15. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ξεκινά διεξοδική έρευνα για τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2016-2020. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι άμεσες επιδοτήσεις που χορήγησε η Ελλάδα στα ΕΛΤΑ για την παροχή καθολικής υπηρεσίας κατά την περίοδο 2013 έως το 2014 ή το 2015 συνάδουν με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ο μηχανισμός του ταμείου αντιστάθμισης, που θα καθιερωθεί για την επόμενη πενταετία, μπορεί να ευνοεί αθεμίτως τα ΕΛΤΑ έναντι των ανταγωνιστών τους. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε διαδικασία διεξοδικής έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ έχουν επιφορτιστεί να παρέχουν έως το 2028 την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία.

Mετά τους χρηματιστές αντιδρούν και οι πρώην ελδάρχες (ΣΕΔΥΚΑ) για την υποβολή «πόθεν έσχες» σε προέδρους και γενικότερα μέλη των ΕΠΕΥ. Οι εκπρόσωποι των ΑΕΛΔΕ υποστηρίζουν ότι «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πράττει το ίδιο ατόπημα με το πρόσφατο παρελθόν, αφού, χωρίς να γνωρίζει καν πώς λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά, προτείνει εντελώς πρόχειρα σχέδια νόμου επιδεικνύοντας ερασιτεχνισμό, αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη εμπειρίας διοίκησης».

Δεν αντιλαμβανόμαστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ποια είναι η ωφέλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτής της διάταξης».

Ιδρύονται οκτώ νέα ΙΕΚ για τον τουρισμό

Στην ίδρυση οκτώ Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης προχωρά το υπουργείο Τουρισμού σε Ανάβυσσο, Ηράκλειο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Αργος, Γαλαξείδι, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα με ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του υπουργείου Παιδείας. Οι ειδικότητες είναι τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας (υπηρεσία υποδοχής, υπηρεσία ορόφων, εμπορευματογνωσία), τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας και τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. Η φοίτηση στα ΙΕΚ διάρκειας συνολικά 5 εξαμήνων επιμερίζεται σε 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρόγραμμα σπουδών της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και σε ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης διάρκειας 960 ωρών. Η απόφαση συνυπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Κουκοδήμο και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Σε πτώση η αγορά απορρυπαντικών και σαπουνιών την τελευταία πενταετία

Με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% μειώθηκε την τελευταία πενταετία η αγορά απορρυπαντικών-σαπουνιών, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP. Η συνολική εγχώρια παραγωγή απορρυπαντικών-σαπουνιών παρουσίασε ανοδική τάση κατά τη διάρκεια των ετών 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4%.

Το 2009 η συνολική εγχώρια παραγωγή κατέγραψε πτώση 8,8%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην αντικατάσταση μέρους των παραγόμενων στην Ελλάδα από εισαγόμενα προϊόντα. Το 2013 η συνολική παραγωγή σημείωσε αύξηση 2,8% σε σύγκριση με το 2012, λόγω της απόφασης πολυεθνικών εταιρειών να επαναφέρουν μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή