Οι κολοσσοί «μετακομίζουν» από ΗΠΑ λόγω της αυξημένης φορολόγησης

Οι κολοσσοί «μετακομίζουν» από ΗΠΑ λόγω της αυξημένης φορολόγησης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιαν Ριντ, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ειλικρινής, ανοίγοντας πλήρως και χωρίς προσχήματα τα χαρτιά του, προς μεγάλη ενόχληση της Ουάσιγκτον. Μέσα στην εβδομάδα δήλωσε πως επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών που προσφέρουν τη δυνατότητα για αλλαγή έδρας με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών του. Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Τόνισε, δε, πως ο ίδιος έχει λάβει μέτρα για να ασκήσει επιρροή στους κύκλους του Κογκρέσου μέσω του γνωστού λόμπινγκ ώστε να αλλάξει η νομοθεσία φορολόγησης των επιχειρήσεων, με στόχο να μειωθεί ο συντελεστής από το 35%, που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η μεταφορά της φορολογικής έδρας μέσω εξαγορών είναι μια πρακτική που ασκείται εκτενώς τα τελευταία χρόνια από αμερικανικούς κολοσσούς. Αποτέλεσε, δε, το επίκεντρο επίθεσης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε πρόσφατα στην Καλιφόρνια. «Δεν με ενδιαφέρει εάν είναι νόμιμο. Δεν είναι σωστό. Δεν επιλέγεις τους φόρους που θα πληρώσεις», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Το Μάιο, η Pfizer επιχείρησε να κλείσει μία από τις μεγαλύτερες «φορολογικές συμφωνίες» όταν προχώρησε σε πρόταση εξαγοράς της βρετανικής AstraZeneca, με έδρα την Ιρλανδία, έναντι 69,4 δισ. στερλινών. Αν και απορρίφθηκε η προσφορά αυτή, αναμένεται να επανέλθει η Pfizer στο εγγύς μέλλον. Διότι πλην των συνεργειών που εκτιμάται ότι θα προκύψουν μεταξύ των δύο φαρμακευτικών γιγάντων, ένα πλεονέκτημα είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής του 12,5% που ισχύει για τις εταιρείες με έδρα την Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε δεχτεί προ διετίας μεγάλες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στα επίπεδα των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Αλλά το Δουβλίνο υπερασπίστηκε το «12,5%» ως ένα από τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το οποίο θα της επέτρεπε να εξυγιάνει τη δημοσιονομική της κατάσταση σε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Το φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας έχει προσελκύσει κολοσσούς όπως η Intel και η Google. Πέρυσι, η Apple κατάφερε να μεταναστεύσει 40 δισ. δολάρια στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας, το ΑΕΠ της χώρας από το 2009, οπότε άρχισε να εντείνεται το φαινόμενο των επιχειρηματικών μεταναστεύσεων, έχει αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Covidien, με έδρα την Ιρλανδία, από τη Medtrionc έναντι 42,9 δισ. δολαρίων οδήγησε στον εξαπλασιασμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι συμφωνίες αυτές εκπροσωπούν το 20% όλων των συμφωνιών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και υπολογίζονται στα 56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Expedian.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή