Αρνείται να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο το Ισραήλ

Αρνείται να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο το Ισραήλ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη χθεσινή ενέδρα στη Λωρίδα της Γάζας στην οποία δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αξιωματικός ενδέχεται να έχει αιχμαλωτιστεί, όμως επεσήμανε ότι το επεισόδιο είναι πιθανό να σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία γεγονός που σημαίνει ότι δεν την παραβίασε.

Η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ φαίνεται να έχει στόχο να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που πλέον βρίσκονται στην 26η ημέρα τους.

Το Ισραήλ από την πλευρά του καταγγέλλει ότι παλαιστίνιοι μαχητές βγήκαν από μια σήραγγα στο νότιο τμήμα της Ράφας στις 09:30 χθες το πρωί και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών του μιάμιση ώρα αφού είχε τεθεί σε ισχύ η τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία, με αποτέλεσμα δύο στρατιώτες να σκοτωθούν και ένας ανθυπολοχαγός, ο Χαντάρ Γκόλντιν, να αγνοείται.

Η Χαμάς επισημαίνει ότι αν ο Γκόλντιν αιχμαλωτίστηκε, ενδέχεται να σκοτώθηκε στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν.

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την κατάρρευση της εκεχειρίας και για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Ράφας από τον οποίο σκοτώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι.

Επικαλούμενες μια περίπλοκη εσωτερική έρευνα και την έλλειψη επικοινωνίας με τους μαχητές τους στην περιοχή του συμβάντος, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ σημείωσαν ότι πιστεύουν πως η ενέδρα σημειώθηκε στις 07:00 το πρωί σε απάντηση στην προέλαση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

«Χάσαμε την επαφή με τα στρατεύματά μας που είχαν αναπτυχθεί στην ενέδρα και εκτιμάμε ότι αυτά ενδέχεται να σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του εχθρού, περιλαμβανομένου του (ισραηλινού) στρατιώτη που αγνοείται— με την προϋπόθεση ότι τα στρατεύματά μας τον είχαν πιάσει αιχμάλωτο στη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, η οποία εκδόθηκε στα αραβικά και τα αγγλικά.

«Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ δεν έχουν πληροφορίες αυτή τη στιγμή για τον αγνοούμενο στρατιώτη, το πού βρίσκεται ή για τις συνθήκες της εξαφάνισής του», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια οποιασδήποτε εκεχειρίας οι δυνάμεις του στο πεδίο θα συνεχίσουν την κύρια αποστολή τους του εντοπισμού και της καταστροφή των στοών που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Η Χαμάς έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις αυτές στη διάρκεια μιας εκεχειρίας πιθανές προκλήσεις.

«Ενημερώσαμε τους μεσολαβητές που συμμετείχαν στην επίτευξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ότι συμφωνούμε να σταματήσουμε να βάλουμε εναντίον των σιωνιστικών πόλεων και των εποικισμών αλλά και ότι δεν μπορούμε επιχειρησιακά να παύσουμε πυρ εναντίον των (ισραηλινών) στρατευμάτων στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας που διεξάγουν επιχειρήσεις και μετακινούνται συνεχώς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι εχθρικές δυνάμεις μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με τις ενέδρες μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις», επισημαίνεται.

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί σε νέες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

Τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χθες στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού στρατιώτη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αιχμαλωτίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα από χθες τα μεσάνυχτα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Αντιπροσωπεία στο Κάιρο στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, παρά την κατάρρευση της εκεχειρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ.

Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία, όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε σήμερα ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται σήμερα για 26η ημέρα.

«Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η κρίση και η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σίσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«(Η πρωτοβουλία) μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Παρόλα αυτά ο Σίσι προειδοποίησε ότι «ο χαμένος χρόνος (…) περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις. Έχει γίνει δεκτή από το Ισραήλ, όμως η Χαμάς την έχει απορρίψει καθώς θέτει ως προϋπόθεση την άρση του αποκλεισμού της Γάζας που εφαρμόζει το εβραϊκό κράτος από το 2006, το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ παλαιστίνιων κρατούμενων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή