Ενα λάθος αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ σε μια δήλωση του ΕΝΦΙΑ

Ενα λάθος αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ σε μια δήλωση του ΕΝΦΙΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρέθηκε εκκαθαριστικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από το οποίο προκύπτει φόρος ύψους… 50 εκατ. ευρώ. Οχι, δεν ανακαλύφθηκε ο Ελληνας… Μίδας των ακινήτων. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, εμφάνισε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ στο πεδίο όπου έπρεπε να αναγράψει την επιφάνεια του διαμερίσματός του. Το λάθος εντοπίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος και δεν «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του Taxis προκειμένου να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να πληρώσει.

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα του Taxis το υπουργείο Οικονομικών καλεί περίπου 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες να εντοπίσουν τι φόρος τους αναλογεί να πληρώσουν και αν οι υπολογισμοί που έγιναν για να προκύψουν τα ποσά είναι ορθοί. Ο φορολογούμενος με το εκκαθαριστικό των 50 εκατ. ευρώ, είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που θα κληθεί να διορθώσει την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης στο Taxis. O ΕΝΦΙΑ, εκτός από δημοσιονομικό ενδιαφέρον –τα περισσότερα από τρία δισ. ευρώ που καταλογίστηκαν είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού- έχει άλλο ένα χαρακτηριστικό: θα φέρει στην επιφάνεια όλα τα κενά, τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν από το 1997 μέχρι σήμερα στο λεγόμενο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να αμφισβητήσουν τα εκκαθαριστικά που θα παραλάβουν, έχοντας στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο της τάξεως των τριών μηνών. Αυτή τη φορά, τις διορθώσεις θα τις κάνουν υπό… πίεση, καθώς η εφορία θα τους έχει ήδη καταλογίσει έναν φόρο τον οποίο αν δεν αμφισβητήσουν, θα τον κουβαλάνε ως ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, είναι τα εξής:

1. Εύρεση εκκαθαριστικού. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ο φορολογούμενος θα ειδοποιείται ότι πρέπει να πληρώσει. Η αποστολή των μηνυμάτων ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από χθες Σάββατο. Το εκκαθαριστικό θα το τυπώνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μέσω της εφαρμογής του Ε9. Το εκκαθαριστικό δεν αρκεί για να πληρωθεί ο φόρος. Απαιτείται και η «ειδοποίηση πληρωμής» ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει τον αριθμό των δόσεων και την «ταυτότητα πληρωμής» βάσει της οποίας καταβάλλονται τα ποσά στην τράπεζα.

2. Εκκαθαριστικά συζύγων. Τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ενώ τα ακίνητα των ανήλικων τέκνων εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό του κηδεμόνα. Η σύζυγος, αν δεν έχει ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του συζύγου για να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό και την ειδοποίηση πληρωμής.

3. Εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Οι δόσεις, είναι… μονόδρομος.

4. Ελλείψεις στοιχείων στα ακίνητα. Αν σε κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε κάποιες περιπτώσεις, (π.χ. μη αναγραφή ορόφου, μη αναγραφή ποσοστού ιδιοκτησίας ή είδους κυριότητας – πλήρης, ψιλή κ.λπ.) το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε μόνο του σε διορθώσεις στηριζόμενο σε παραδοχές. Αν αυτές οι παραδοχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει επίσης να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Ειδικά για τα ακίνητα που αντιμετωπίζονται ως μη δηλωθέντα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν καθώς εκτός από το ότι θα υπάρξει επιβάρυνση με προσαυξήσεις, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε συναλλαγή επί του συγκεκριμένου ακινήτου.

5. Διόρθωση λαθών.Οι διορθώσεις των λαθών που θα εντοπιστούν, θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του E9. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εφαρμογή θα λειτουργήσει προς το τέλος Αυγούστου. Σε διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν θα επιβάλλονται ούτε πρόστιμα, ούτε προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση θα προκύψει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

6. Πληρωμή φόρου σε περίπτωση διόρθωσης. Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

1. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή (σ.σ. επειδή για παράδειγμα κάποιος… ξέχασε να δηλώσει ένα ακίνητο), βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η βεβαίωση γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις.

2. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σε τόσες δόσεις ώστε η τελευταία θα λήγει πάντοτε στο τέλος Δεκεμβρίου.

3. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, μειώνεται, με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης, η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό – τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο. Δηλαδή παραμένει ο αριθμός των αρχικών δόσεων και μειώνεται αναλογικά το ποσό της καθεμιάς εξ αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή