Κοινό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αθλητισμό

Κοινό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αθλητισμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συχνά και διαρκώς εντεινόμενα φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό όπως το παράνομο στοίχημα που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνων, οι καταγγελίες για περιπτώσεις δωροδοκίας κατά τη διαδικασία ανάδειξης του Κατάρ ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ του 2022 και γενικότερα η ανάγκη χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό, οδήγησαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης στην απόφαση να προχωρήσουν στην υπογραφή σύμβασης «για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης στις αθλητικές διοργανώσεις» και την υιοθέτηση της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η απόφαση ελήφθη στις 9 Ιουλίου από 47 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το επόμενο βήμα θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στην Ελβετία στο πλαίσιο του 13ου συμβουλίου της ευρωπαϊκής επιτροπής των αρμόδιων για τον Αθλητισμό υπουργών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προοίμιο της σύμβασης που εκτείνεται σε 41 άρθρα και το περιεχόμενό της έχει δημοσιοποιηθεί, σκοπός «είναι η καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα του αθλητισμού και της αθλητικής ηθικής, σύμφωνα με την αρχή της αυτονομίας του αθλητισμού». Στόχος είναι «η πρόληψη, ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων σε εθνικό ή διακρατικό επίπεδο για περιπτώσεις χειραγώγησης εθνικών και διεθνών αθλητικών αγώνων» καθώς και «η προώθηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και επίσης η συνεργασία με οργανισμούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα αθλητικά στοιχήματα».

Ως σοβαρότερο πρόβλημα χαρακτηρίζεται ο παράνομος στοιχηματισμός που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της διάδοσής του μέσω Διαδικτύου. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις εταιρείες διοργάνωσης στοιχημάτων με μια σειρά μέτρων και προτάσεων που έχουν να κάνουν: α) για τις νόμιμες εταιρείες, από τον περιορισμό της προσφοράς των παρεχόμενων στοιχημάτων έως την αποφυγή φαινομένων ασυμβίβαστου ανάμεσα σε διοργανωτές στοιχημάτων και αθλητικών παραγόντων και β) για τις παράνομες, από τη διακοπή της ροής του χρήματος στις περιπτώσεις των παράνομων μπουκμέικερ και των πελατών τους έως το κλείσιμο των επίγειων εδρών τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους αθλητικούς οργανισμούς (ομοσπονδίες) οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες της χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό όπως:

1. Η αναφορά από τις αθλητικές ομοσπονδίες στις κρατικές αρχές οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας, περιστατικού ή κινήτρου που θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση των κανόνων κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων.

2. Η δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών για την ασφαλή γνωστοποίηση καταγγελιών που συνδέονται με τη χειραγώγηση αγώνων.

3. Η απαγόρευση διάδοσης εμπιστευτικών πληροφοριών, η απαγόρευση στοιχηματισμού από εμπλεκόμενους σε αθλητική αναμέτρηση και η εκπαίδευση των αθλητών ιδιαίτερα των νεαρότερων.

4. Η δημιουργία ποινολογίου που να περιλαμβάνει αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές πειθαρχικές κυρώσεις.

5. Η λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών ανεξάρτητα από την ποινική, αστική ή διοικητική διαδικασία που μπορεί να κινηθεί.

Παρότι η σύμβαση θα ψηφιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει παγκόσμια αποδοχή και ήδη έχουν κληθεί να συνυπογράψουν χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Μαρόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή