Φροντίδα για τους απόρους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι στη διάθεσή σας! Πού να πάω αύριο;». Αυτό το μήνυμα έφτασε στο κινητό του κ. Δημήτρη Νέντα, υπεύθυνου της Τράπεζας Τροφίμων στην Αθήνα, βράδυ Παρασκευής. Την επομένη θα πραγματοποιούνταν συλλογή τροφίμων στην Αίγινα σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αίγινα Εθελοντής – για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». «Στην αρχή, δεδομένου ότι στο νησί όλοι γνωρίζονται, πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά είχαν αναστολές» δηλώνει ο ίδιος στην «Κ».

Καθώς, όμως, οι μέρες περνούσαν και η εκδήλωση πλησίαζε, οι αναστολές κάμφθηκαν. «Είναι, άλλωστε γνωστό ότι η κρίση έχει πλήξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που βιοποριζόταν από επαγγέλματα σχετικά με την οικοδομή» συμπληρώνει ο κ. Νέντας, που έχει καταγωγή από την Αίγινα. Εξ ου και το όνομα «Αίγινα Εθελοντές», μια ομάδα που συστάθηκε πριν από εξίμισι χρόνια, σήμερα μετρά πάνω από 60 εθελόντριες, ξεκίνησε υποστηρίζοντας 60 οικογένειες, οι οποίες συν τω χρόνω έγιναν 138… «Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι μόνον το φαγητό» σημειώνει η κ. Σοφία Πυρουνάκη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και σήμερα εθελόντρια, που με ξεναγεί στον χώρο που φιλοξενείται ο Σύλλογος. «Προσφέρουμε ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, δικηγόροι του Συλλόγου μας δίνουν νομικές συμβουλές σε ενδιαφερόμενους, οργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια, συνεργαζόμαστε με ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους μεσολαβούμε για να περιθάλψουν τους ανασφάλιστους της Αίγινας». Στον χώρο που έχει παραχωρηθεί στον Σύλλογο, συλλέγονται και αποθηκεύονται ανά είδος και μέγεθος ρούχα και παπούτσια, ενώ συγκεντρώνονται βιβλία και παιδικά παιχνίδια. «Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη…».

Εξω από τρία σούπερ μάρκετ (δύο από την αλυσίδα Κρητικός και ένα Carrefour) οι εθελοντές καλημέριζαν γνωστούς και φίλους που έφθαναν για τα καθιερωμένα ψώνια. Παράλληλα, έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια με προτεινόμενα προϊόντα και σχετικά με τη δράση του συλλόγου. Ολα ήταν μεταφρασμένα και στα αγγλικά, καθώς η καμπάνια συνυπολόγιζε και την ευαισθησία των πολυάριθμων ξένων επισκεπτών του νησιού.

Από το χαρτζιλίκι του

«Είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι» λέει στην «Κ» η κ. Φλώρα, προεξάρχουσα του «Συλλόγου Γυναικών Αίγινας», που παρά το λιοπύρι καθόταν έξω από τον «Κρητικό». Αυτό, ήταν, άλλωστε και το μεγάλο στοίχημα της διοργάνωσης, να συνενώσει τους πολίτες από διαφορετικούς φορείς σε έναν κοινό σκοπό. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική: πάνω από πενήντα άτομα από οκτώ διαφορετικούς συλλόγους αφιέρωσαν το Σάββατό τους, ενώ το επιτελείο της Τράπεζας Τροφίμων μετέφερε την τεχνογνωσία από την πολύχρονη δράση του, κίνησε νήματα και συντόνισε συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν δώδεκα παιδιά από την ομάδα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας, τρία από τον αθλητικό σύλλογο «Σαρωνικός», τέσσερις νέοι από το «Φωτογραφικό Εργαστήρι» που κατέγραψαν με τον φακό τους την καμπάνια, βοηθώντας και στη μεταφορά των δωρεών. Ισχυρή παρουσία έδωσαν και τα μέλη του «Συλλόγου Γυναικών Αίγινας», όπως και εθελοντές του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αίγινας και μέλη της «Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής», πλάι στις εθελόντριες του «Αίγινα Εθελοντής». «Λίγο πριν από τη λήξη της δράσης χάσαμε ξαφνικά έναν βενιαμίν εθελοντή» λέει στην «Κ» μέλος του Συλλόγου, «δεν τον βρίσκαμε έως ότου επανήλθε με μια σακούλα προϊόντα που έβαλε στο καρότσι των προσφορών. Ηταν από το χαρτζιλίκι του! Προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε αλλά “δικό μου είναι το χαρτζιλίκι, το κάνω ό,τι θέλω" μας αποστόμωσε…».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η ευχάριστη έκπληξη από την τελική καταμέτρηση των δωρεών ήταν μεγάλη, αφού συγκεντρώθηκαν πάνω από δύο τόνοι αγαθών που «μοιράστηκαν» σε 828 σακούλες ανέφερε στην «Κ» η εκ των ιδρυτικών στελεχών του Συλλόγου, κ. Σοφία Γιαννούλη. Ενδεικτικά, 681 συσκευασίες μακαρόνια, 80 λίτρα λάδι, 280 συσκευασίες όσπρια, 183 κιλά αλεύρι. «Και η προσπάθεια συνεχίζεται» είπαν όλοι, με εμφανή χαρά από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή