Ιρακινή στήριξη από αέρος στους Πεσμεργκά

Ιρακινή στήριξη από αέρος στους Πεσμεργκά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Από αέρος στήριξη διατάχθηκε να προσφέρει στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά η ιρακινή αεροπορία από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλικί, στην αναμενόμενη κουρδική αντεπίθεση κατά των θέσεων της σουνιτικής εξέγερσης, που προωθήθηκε σημαντικά ύστερα από τις επιθέσεις της αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την Κυριακή, οι αντάρτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατάφεραν ταπεινωτική ήττα κατά των Κούρδων Πεσμεργκά, καταλαμβάνοντας τρεις στρατηγικά κρίσιμες κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μοσούλης. Η κατάληψη των περιοχών αυτών και η εκδίωξη των Κούρδων από αυτές σημαίνει ότι οι εξτρεμιστές σουνίτες του Χαλιφάτου ελέγχουν πλέον πέντε σημαντικές πετρελαιοπηγές, ικανές να χρηματοδοτήσουν επ’ αόριστον τον αγώνα τους. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου του Ιράκ, οι αντάρτες του Χαλιφάτου είχαν καταλάβει το απόγευμα το φράγμα της Μοσούλης, αν και αξιωματούχοι των Πεσμεργκά διέψευδαν την είδηση.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις Κούρδων στρατιωτικών διοικητών ότι η αναμενόμενη αντεπίθεση κατά των σουνιτών του Χαλιφάτου θα οδηγήσει στην εκδίωξή τους από το βόρειο Ιράκ, Κούρδος ανώτατος αξιωματικός έλεγε χθες ότι η αρωγή των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως αυτή πραγματοποιείται σήμερα στο Ιράκ, είναι επιβεβλημένη.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ του σιίτη πρωθυπουργού Μαλικί με την κουρδική διοίκηση του βόρειου Ιράκ, γύρω από θέματα προϋπολογισμού, διαχείρισης του ορυκτού πλούτου και κυριότητας του βόρειου Ιράκ, οι επιτυχίες της σουνιτικής εξέγερσης έχουν ευνοήσει τη συμμαχία μεταξύ σιιτών και Κούρδων.

Οι επικριτές του Μαλικί τον κατηγορούν για αυταρχισμό και εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων των σιιτών. Η μεροληψία αυτή του Μαλικί θεωρείται μάλιστα εν μέρει υπεύθυνη για τη σουνιτική εξέγερση και την επιτυχία του Χαλιφάτου. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για παραίτησή του, ο Μαλικί παραμένει στην εξουσία ως υπηρεσιακός πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την ενδημική αδυναμία συνεννόησης στην ιρακινή πολιτική σκηνή.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής κυβέρνησης στο Αρμπίλ ανέφερε χθες ότι οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός που απολαμβάνουν οι μαχητές του Χαλιφάτου. «Το Ισλαμικό Χαλιφάτο τρομοκρατεί τον πληθυσμό αποκεφαλίζοντας ανθρώπους. Ο στρατός τους διαθέτει πια άρματα μάχης, αντιαεροπορικά όπλα και βαρύ πυροβολικό. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για όλη την περιοχή», είπε χθες στο Reuters ο Κούρδος αξιωματούχος.

Σχέδιο αναδίπλωσης

Πιο αισιόδοξη εικόνα παρουσίασε, όμως, Κούρδος συνταγματάρχης, που επέμεινε ότι η υποχώρηση των Πεσμεργκά εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο αναδίπλωσης και ότι οι κουρδικές ταξιαρχίες ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Ιράκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σουνιτών από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι σουνίτες εξτρεμιστές έχουν καταστρέψει χριστιανικά και σιιτικά μνημεία της πόλης, όπως τον Τάφο του Ιωνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή