Η σιωπηλή κραυγή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοιτάξαμε ψηλά στο δέντρο.

Μέσα στο μισοσκόταδο η φιγούρα ενός πλάσματος σε μέγεθος ποντικού, με τεράστια στρογγυλά μάτια, μυτερά σαν νυχτερίδας αυτιά και παράξενα μακριά δάχτυλα, κρεμόταν γραπωμένη από ένα κλαδί. Τι ήταν αυτό το αλλόκοτο πλάσμα;

«Ο Ε.Τ. ο εξωγήινος!» ήταν η πρώτη μας σκέψη.

Γιατί, αν δεν ήταν εξωγήινος με αυτά τα μάτια, τα αυτιά και τα δάχτυλα, μόνο ένα άλλο πλάσμα θα μπορούσε να είναι: ο σπάνιος τάρσιος, το ντροπαλό νυκτόβιο θηλαστικό που συγγενεύει με τον πίθηκο και που πολύ δύσκολα συναντάει κανείς.

Ο τάρσιος ό,τι είχε αγουροξυπνήσει. Έδωσε μια με τα μακριά πίσω πόδια του και βρέθηκε σε ένα κλαδί 5 μέτρα πιο πέρα. Εκεί γαντζώθηκε γερά με τα γαμψά νύχια του και έμεινε ακίνητος να ατενίζει γύρω. Το μόνο που κουνιόταν ήταν το κεφάλι του. Γύριζε μια από δω και μια από κει 180 ολόκληρες μοίρες, εποπτεύοντας για έντομα και εχθρούς. Ξαφνικά άνοιξε διάπλατα το στόμα του, αλληθώρισε τα μάτια του και άφησε… μια κραυγή σιγής! Τι ήταν πάλι ετούτο;

Η έκφραση «με το στόμα ανοιχτό» του τάρσιου κάποτε θεωρούνταν χασμουρητό ή κάποια μορφή τεντώματος. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι ερευνητές έβαλαν ειδικά μικρόφωνα και διαπίστωσαν ότι την ώρα που οι τάρσιοι «χασμουριούνται» εκπέμπουν υπέρηχους με συχνότητες μέχρι και 75.000 Hz. Αλλά αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούμε πάνω από τα 20.000 Hz, η κραυγή τους μας φαινόταν άηχη. Να είναι, άραγε, αυτό το ανεξήγητο χασμουρητό «κραυγή» προειδοποίησης για τους άλλους τάρσιους όταν βλέπουν εχθρό; Οι ερευνητές το ψάχνουν ακόμα!

Γνωρίζεις ότι…

• Ο τάρσιος δε σκαρφαλώνει, ούτε περπατάει στα δέντρα. Έχει στους αστραγάλους του ασυνήθιστα μακριά οστά, τους ταρσούς, που του επιτρέπουν να πηδάει απο-στάσεις 40 φορές το μήκος του σώματός του. Από τα κόκαλα αυτά πήρε και το όνομά του.

• Ο τάρσιος έχει τα μεγαλύτερα μάτια θηλαστικού σε σχέση με το σώμα του. Κάθε μάτι ζυγίζει περισσότερο από τον εγκέφαλό του και τον βοηθούν να βλέπει καλά στο σκοτάδι. 

• Τα πλατιά σαν της νυχτερίδας αυτιά του εντοπίζουν τον παραμικρό κοντινό θόρυβο.

• Τα τρία είδη τάρσιου που ζουν σε νησιά της νοτιοανατολικής Ασίας κατατάσσονται στα 25 πιο απειλούμενα πρωτεύοντα του κόσμου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή