Αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

Αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε δύο ακόμη αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Οι αεροπορικές αυτές επιθέσεις, που πραγματοποιούνται μετά τη ρίψη δύο βομβών εναντίον θέσεων του ΙΚ νωρίτερα σήμερα, περιλάμβαναν ένα πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας θέσης του πυροβολικού και μια επίθεση με τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη εναντίον μιας οχηματοπομπής του ΙΚ και μιας θέσης του πυροβολικού, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

 Στις 10:00 (ώρα Ουάσινγκτον, 17:00 ώρα Ελλάδας) ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος «εξουδετέρωσε τρομοκράτες» που χειρίζονταν ένα πυροβόλο. Στη συνέχεια στις 11:20 (ώρα Ουάσινγκτον, 18:20 ώρα Ελλάδας) τέσσερα καταδιωκτικά έριξαν συνολικά οκτώ βόμβες και εξουδετέρωσαν μια οχηματοπομπή και μια θέση του πυροβολικού κοντά στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξήγησε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση της κουρδικής πρωτεύουσας Aρμπιλ. Η απόφαση αυτή επαναφέρει τις ΗΠΑ σε θέση μάχης στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του 2011.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ρίψεις τροφίμων και νερού σε δεκάδες χιλιάδες ιρακινούς, μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Γιαζιντί, που έχουν παγιδευτεί σε μία άγονη οροσειρά στο βορειοδυτικό Ιρακ, προσπαθώντας να ξεφύγουν απο τους ισλαμιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που τους απειλούν με "γενοκτονία". "Στις αρχές της εβδομάδας ένας ιρακινός δήλωσε ότι κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει", δήλωσε ο κ. Ομπάμα στο τηλεοπτικό μήνυμά του. "Σήμερα η Αμερική έρχεται να βοηθήσει".

Ο αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν συνεπάγονται επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακ, αλλά η επέλαση των ισλαμιστών του ΙΚ, την οποία χαρακτήρισε "βάρβαρη", τους έχει φέρει σε μικρή απόσταση απο την Αρμπιλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμερικανούς διπλωμάτους, στρατιωτικούς και άλλους πολίτες που βρίσκονται στην πόλη.  "Δεν θα επιτρέψω στις ΗΠΑ να συρθούν σε άλλον ένα πόλεμο με το Ιρακ", δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είχαν αρχίσει, αλλά μετά την ομιλία του αμερικανού Προέδρου, ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ οι συνθήκες στο Ιρακ επιδεινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας και τους Κούρδους μαχητές για τον συντονισμό της αντιμετώπισης των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η συνεργασία περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις των ιρακινών δυνάμεων εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι πανάρχαιοι πληθυσμοί των Χριστιανών του Ιράκ αντιμετωπίζουν επ’ εσχάτων τη μανία των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν τα τελευταία δύο 24ωρα 15 κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Μοσούλης στον Τίγρη. Η απαίτηση των σουνιτών εξτρεμιστών του Χαλιφάτου προς τις θρησκευτικές μειονότητες, που συνοψίζεται στο δίλημμα «ασπασθείτε το Ισλάμ ή φύγετε», έπεισε χιλιάδες Χριστιανούς, Γιαζιντί (σχίσμα του σιιτισμού) και Κούρδους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στα αφιλόξενα όρη Σιντζάρ του ΒΔ και Κεντρικού Ιράκ.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων και αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της εθνοτικής αυτής ομάδας, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος. «Το Ισλαμικό Κράτος κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του στο Ιράκ και στη Συρία για να έρθουν και να πολεμήσουν τους πεσμεργκά. Η μάχη αυτή είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπάρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Από την πλευρά του ο Φουάντ Χουσέιν, επιτελάρχης του Μασούντ Μπαρζανί προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο του Ιράκ, κατά την τελευταία του επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 Ο έλεγχος του φράγματος της Μοσούλης σημαίνει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες στις ιρακινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στην Τίγρη ποταμό, αλλά και να διακόψουν την παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεταξύ ο ριζοσπάστης ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε σήμερα ότι οι ισλαμιστές ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Βαγδάτη, ενώ δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει τους άνδρες του για να υπερασπιστούν την ιρακινή πρωτεύουσα. «Υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μια επίθεση εναντίον της Βαγδάτης», ανέφερε ο Σαντρ σε ανακοίνωσή του.

 «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη, να προσφέρουμε ενισχύσεις στις δυνάμεις ασφαλείας και να εργαστούμε σε συνεργασία με τις αρχές για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», συνέχισε ο ίδιος. Ο Σαντρ είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου τη δημιουργία των Σαράγια αλ Σάλαμ (των ταξιαρχιών της ειρήνης) για την υπεράσπιση των θρησκευτικών τοποθεσιών του Ιράκ.

Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού Μπαμπάκερ Ζεμπάρι υποστήριξε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, μαζί με τους Κούρδους μαχητές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις από τους τζιχαντιστές, χάρη στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που ξεκίνησαν σήμερα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

"Θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές επί του πεδίου τις επόμενες ώρες", διαβεβαίωσε ο στρατηγός Ζεμπάρι, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

"Η αμερικανική (πολεμική) αεροπορία στοχεύει βάσεις του ΙΚ στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ", είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή "θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται" από τους τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες πόλεις θα βομβαρδιστούν.

Το Μαχμούρ βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, ενώ το Σίντζαρ είναι δυτικά της Μοσούλης. "Οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά (Κούρδοι) και οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάζονται για να καθορίσουν τους στόχους", συνέχισε ο Ζεμπάρι.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν βόμβες βάρους 250 κιλών εναντίον του πυροβολικού του ΙΚ που στόχευε τις κουρδικές δυνάμεις του Αρμπίλ, εξηγώντας ότι προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια γιατί απειλούνταν οι Αμερικανοί που σταθμεύουν στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο αμερικανικός στρατός επεμβαίνει άμεσα στο Ιράκ μετά την αποχώρηση των δυνάμεών του από τη χώρα, τον Δεκέμβριο του 2011.

 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ στο Ιράκ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση» των αμάχων, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, λίγη ώρα μετά την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή