Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως τα τέλη του έτους

Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως τα τέλη του έτους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική υποχώρηση καταγράφουν εντός του Αυγούστου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, εγκαταλείποντας οριστικά το ψυχολογικό όριο του 2%. Με εξαίρεση την Τράπεζα Αττικής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν ήδη από τις αρχές της εβδομάδας σε αλλαγές στα τιμολόγια των προθεσμιακών καταθέσεων, μειώνοντας τις αποδόσεις στο επίπεδο του 1,70% – 1,90% ανάλογα με τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της κατάθεσης.

Η αρνητική εξέλιξη του πληθωρισμού, που έκλεισε στο -0,7% τον Ιούλιο, αποκαθιστά το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στη χώρα μας σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπου μεσοσταθμικά τα επιτόκια κινούνται κάτω του 1%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει νέα μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις με στόχο να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο του 1,5% έως τα τέλη του χρόνου.

Στις αρχές της εβδομάδας οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις 0,30 – 0,40 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες κατηγορίες των προθεσμιακών καταθέσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων εμπλουτίζονται με επιμήκυνση της περιόδου παραμονής στο προϊόν, αυξανόμενη απόδοση ανά μήνα ή τρίμηνο, ευελιξία στην έξοδο από το προϊόν χωρίς πέναλτι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και προκαταβολή των τόκων.

Χαρακτηριστικά αυξημένης ευελιξίας έχει η προθεσμιακή κατάθεση της Τράπεζας Πειραιώς «Στα μέτρα σου», που διατίθεται για μικρά ποσά ακόμη και 5.000. Η διάρκεια του προϊόντος ξεκινά από μία εβδομάδα και φθάνει έως και τον ένα χρόνο και η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στον καταθέτη να επιλέγει την αύξηση ή τη μείωση του ποσού, όπως επίσης και την ελεύθερη έξοδο από το προϊόν χωρίς πέναλτι. Η μέγιστη απόδοση για ποσά έως 20.000 ευρώ φθάνει έως και το 1,75%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά έως 50.000 ευρώ μπορεί να φτάσει έως και το 1,85%.

Ανέξοδη ολική ή μερική προεξόφληση κάθε μήνα στον εκτοκισμό επιτρέπει και η προθεσμιακή κατάθεση της Εθνικής Τράπεζας «Ανοδος», η διάρκεια της οποίας φθάνει έως και τους 18 μήνες. Το προϊόν προϋποθέτει ελάχιστη κατάθεση 20.000 ευρώ, υπόσχεται κλιμακούμενη απόδοση, η οποία μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στο 1,99% για το σύνολο της διάρκειας. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ προϋποθέτει η δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Νέα Εποχή» της Alpha Bank, που αποδίδει τους τόκους κάθε τρίμηνο και επιτρέπει την πρόωρη απόδοση του κεφαλαίου χωρίς επιβάρυνση στην επέτειο του προϊόντος. Η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,75% για ποσά από 10.000 – 30.000 ευρώ, στο 1,85% για ποσά από 30.000 έως 50.000 ευρώ και στο 1,95% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

Κλιμακούμενο μεσοσταθμικό επιτόκιο έως 1,75% για ποσά από 10.000 – 30.000 ευρώ προσφέρει η προθεσμιακή κατάθεση «Step Up» της Eurobank για διάρκεια τριών ή έξι μηνών, ενώ η απόδοση φθάνει το 1,85% για ποσά από 30.000 – 60.000 ευρώ. Το προϊόν διατίθεται και με ετήσια διάρκεια και απόδοση 1,70% και 1,80% αντίστοιχα ανάλογα με το ποσό κατάθεσης. Για μικρά ποσά που ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν τα 30.000 ευρώ, η Eurobank προσφέρει επίσης την προθεσμιακή κατάθεση «Live», που διατίθεται για ένα, τρεις ή έξι μήνες με απόδοση 1,75%, ενώ για ποσά άνω των 30.000 ευρώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,90%.

Η Τράπεζα Αττικής, η οποία δεν έχει ακολουθήσει ακόμη στη μείωση των επιτοκίων, προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Attica Σταθερής Απόδοσης», με σταθερή απόδοση 2,35% για όλη τη διάρκεια του προϊόντος, που φθάνει τους 15 μήνες. Η κατάθεση μπορεί να προεξοφληθεί ολικά και χωρίς επιβάρυνση στο τέλος οποιουδήποτε επιτοκιακού τριμήνου, διασφαλίζοντας την υψηλή απόδοση του 2,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή