Μέσα Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Μέσα Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί απ’ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή (δηλαδή αν θα συμπεριλαμβάνει και τη δόση του Αυγούστου), καθώς και ο αριθμός των δόσεων. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί απ’ όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση και συνολικά οι δόσεις να ανέλθουν σε 6 (τελευταία δόση τον Φεβρουάριο). Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα πρέπει να υπολογίσει εάν θα υπάρξουν ταμειακά προβλήματα τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που επεκταθούν οι δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει ελέγξουν την αξία των ακινήτων τους. Αυτό μπορούν να το πράξουν συγκρίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου τις αξίες που είχαν υπολογιστεί το 2013.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, μετά τις 26 Αυγούστου θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήματα τη Βουλής νομοθετική διάταξη με την οποία θα διορθώνονται τα τεράστια λάθη που έγιναν στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αμέσως μετά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση μόνο για τα προβληματικά εκκαθαριστικά σημειώματα και συγκεκριμένα γι’ αυτά τα οποία ευθύνεται η φορολογική διοίκηση. Η νέα εκκαθάριση θα οδηγεί σε μειώσεις σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που αρχικώς είχαν καταλογιστεί.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα εκκαθάριση και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται η τελευταία δόση να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ο φόρος θα κατανεμηθεί σε έξι δόσεις.

2. Θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις εκείνες που η αξία των ακινήτων πολλαπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές θα είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη ακινήτων. Για παράδειγμα, οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013, δηλαδή τα 59.408 ευρώ. Αντίθετα, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής για οικόπεδο 300 τ.μ. το 2013 είχε υπολογιστεί αξία 115.000 ευρώ, ενώ το 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ζώνης του δήμου, η αξία μειώθηκε στα 35.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ποσό, δηλαδή των 35.000 ευρώ, που αναφέρεται στο ανωτέρω παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Διαδίκτυο.

3. Αυτό που θα πρέπει να πράξουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να ελέγξουν την αξία των ακινήτων τους. Αυτό μπορούν να το πράξουν συγκρίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου τις αξίες που είχαν υπολογιστεί το 2013 και αυτές που υπολογίστηκαν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών. Για τα οικόπεδα, τους βοηθητικούς χώρους και τα διαμερίσματα υπάρχουν οι αξίες που μπορούν να συγκριθούν, ωστόσο δεν υπάρχουν αξίες για τα αγροτεμάχια. Πάντως, οι περιπτώσεις λαθών από τη φορολογική διοίκηση στα αγροτεμάχια είναι λίγες.

4. Πολλά λάθη όμως έχουν γίνει και από τους ίδιους τους φορολογουμένους κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Για παράδειγμα, έχουν δηλωθεί ως οικόπεδα αγροτεμάχια, ενώ λάθη έχουν γίνει στις προσόψεις στους ορόφους που δεν έχουν δηλωθεί και στα ημιτελή κτίσματα. Συγκεκριμένα, αρκετοί ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων, αν και δήλωσαν τον κωδικό 99 του Ε9 (για τα ημιτελή κτίσματα), δεν δήλωσαν στη στήλη 32 τον κωδικό 8. Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί η έκπτωση 60% για τα κτίσματα αυτά.

5. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι και γενικότερα όσοι υπέπεσαν σε λάθη στο έντυπο Ε9 θα πρέπει, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) και το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και να διορθώσουν τα λάθη. Αμέσως μετά θα γίνει νέα επανεκκαθάριση. Η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

6. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε βάρος των φορολογουμένων, οι οποίοι θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να διορθώσουν τα λάθη αυτά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ειδικότερα:

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή