Η φάρσα των αστερίσκων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Την εποχή που στην Ελλάδα θριάμβευε ο Σοσιαλισμός -έστω Τρίτου Δρόμου- η εξωτερική μας πολιτική είχε μπει στην εποχή των αστερίσκων. Ηταν η περίοδος της ρεαλιστικής στροφής του ΠΑΣΟΚ, όταν δηλαδή είχε αρχίσει να βάζει μυαλό και συνειδητοποιούσε ότι «η Ελλάς ανήκει στη Δύση». Ομως υπήρχε και η εθνικιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ (που φανταζόταν συμμαχίες με τη Λιβύη και άλλες… προοδευτικές χώρες) και προς ικανοποίησή της ο Ανδρέας Παπανδρέου εφηύρε τη φάρσα των αστερίσκων στα κοινά ανακοινωθέντα της τότε ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ.

Το 1983 το κομμουνιστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ έκανε ένα φριχτό έγκλημα. Κατέρριψε ένα αεροσκάφος των Κορεάτικων Αερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν 269 άτομα, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά κάτω των 12 ετών. Απαντες φρικίασαν πλην των αντιιμπεριαλιστών Ελλήνων και κάποιων λίγων κομμουνιστών που απέμεναν στον υπόλοιπο κόσμο.

Για τη δικαιολόγηση της σοβιετικής θηριωδίας άρχισαν να παράγονται σωρηδόν θεωρίες συνωμοσίας, ότι το αεροπλάνο ήταν κατασκοπευτικό -ασχέτως αν καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα- και τα 269 άτομα (μαζί και 22 παιδιά) πράκτορες του ιμπεριαλισμού κ.ά. τέτοια φαιδρά. Ολες οι χώρες καταδίκασαν το έγκλημα, πλην, φυσικά, της Ελλάδος που ακολουθούσε «ανεξάρτητη» -τρομάρα μας!- εξωτερική πολιτική, δηλαδή την ανοησία να κάνουμε τα αντίθετα από τους άλλους, κάτι που πλήρωσε μακροπρόθεσμα η χώρα.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιστρέψει η ελληνική εξωτερική πολιτική στη «φάρσα των αστερίσκων». Καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωσή του να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. με τη συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά, όπως διαφαίνεται, την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος». Τι κι αν ο Πούτιν έκανε την Κριμαία Βόρειο Κύπρο; Τι κι αν οι αυτονομιστές ρίχνουν με αντιαεροπορικά που τους προμήθευσε η Μόσχα επιβατικά αεροπλάνα; Τι κι αν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Πούτιν συγκεντρώνει στρατεύματα ανατολικά της Ουκρανίας. Ο «παβλοφικός αντιιμπεριαλισμός» σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην καταστροφική -όπως εμπράκτως αναγνώρισε αργότερα και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου- πολιτική της ελληνικής απομόνωσης.

Δεν ξέρουμε αν «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα». Το δύσκολο ερώτημα σήμερα για τη χώρα είναι: Η «φάρσα των αστερίσκων» στην κοινή πολιτική της Ε.Ε. ως τι επαναλαμβάνεται;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή