Ταραχές και λεηλασίες στο Μιζούρι

Ταραχές και λεηλασίες στο Μιζούρι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΝ ΛΟΥΙΣ. Ο θάνατος ενός ακόμη νεαρού μαύρου από σφαίρες αστυνομικού στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε ταραχές το βράδυ της Κυριακής στο Σεν Λούις του Μιζούρι. Ο Τζέιμς Νόουλς, δήμαρχος της εργατικής συνοικίας Φέργκιουσον, δήλωσε ότι κατανοεί «την οργή και τον θυμό», αλλά ζήτησε ηρεμία χαρακτηρίζοντας τα σπασίματα και τις λεηλασίες «μη παραγωγικές αντιδράσεις».

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν, που ήταν άοπλος, έπεσε νεκρός το βράδυ του Σαββάτου υπό συνθήκες που δεν έχουν εξηγηθεί. Ο αυτόπτης μάρτυρας Ντόριαν Τζόνσον είπε ότι περπατούσε με τον Μπράουν στο πεζοδρόμιο όταν τους σταμάτησε αστυνομικός με προτεταμένο όπλο. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Μπράουν, «ο οποίος γύρισε και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. Αρχισε να γονατίζει και ο αστυνομικός συνέχιζε να πλησιάζει, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, και πυροβόλησε αρκετές φορές ακόμη».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σεν Λούις Τζον Μπέλμαρ είπε ότι ο Μπράουν χειροδίκησε εναντίον αστυνομικού και αποπειράθηκε να του πάρει το όπλο. Ο Μπέλμαρ δεν διευκρίνισε αν ο αστυνομικός ήταν λευκός, όπως η πλειονότητα των αστυνομικών της περιοχής. Χθες ανακοινώθηκε ότι τις έρευνες για την υπόθεση αναλαμβάνει η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

«Ο θάνατος ενός ακόμη Αφροαμερικανού στα χέρια αυτών που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν και να υπηρετούν την κοινότητα είναι εξαιρετικά θλιβερός», είπε ο Κόρνελ Γουίλιαμς της οργάνωσης για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών NAACP. Η μητέρα του Μπράουν, Λέζλι ΜακΣπάντεν, είπε με δάκρυα στα μάτια ότι ο γιος της είχε μόλις πάρει το απολυτήριο του λυκείου. «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν για μένα να τον πείσω να μείνει στο σχολείο και να το τελειώσει; Ξέρετε πόσοι νέοι μαύροι παίρνουν απολυτήριο; Οχι πολλοί», είπε. «Γιατί τους κατεβάζεις σε ένα επίπεδο που νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν έτσι κι αλλιώς;».

Το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η σορός του Μπράουν βρισκόταν ακόμη στο έδαφος και ο κόσμος συγκεντρωνόταν στο σημείο, η αστυνομία χρησιμοποίησε αστυνομικούς σκύλους προκειμένου να κρατήσει το πλήθος σε απόσταση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φωτογραφίες αυτές αναρτήθηκαν πλάι σε ιστορικές φωτογραφίες από την εποχή κατά την οποία οι Αφροαμερικανοί ήταν επισήμως πολίτες β΄ κατηγορίας, στις οποίες αστυνομικοί απειλούσαν πλήθη μαύρων με αστυνομικούς σκύλους.

Την Kυριακή, κόσμος συγκεντρώθηκε στο ίδιο σημείο με κεριά, ζητώντας δικαιοσύνη. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση με την αστυνομία και σε πολύωρα επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές προξένησαν ζημιές σε αστυνομικά οχήματα και περίπου 15 καταστήματα, άναψαν φωτιές και απομάκρυναν αντικείμενα από τις σπασμένες βιτρίνες.

Στη Νέα Υόρκη

Προ ολίγον εβδομάδων, παρόμοιο περιστατικό συνέβη στη Νέα Υόρκη, όπου πέντε αστυνομικοί σκότωσαν άοπλο Αφροαμερικανό με κεφαλοκλείδωμα. Η σύλληψη που κατέληξε σε δολοφονία καταγράφηκε σε βίντεο, στο οποίο ο ψηλός και παχύς άνδρας ακούγεται κατ’ επανάληψη να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Η οικογένεια του 18χρονου Μπράουν προσέλαβε ως συνήγορο τον Μπέντζαμιν Κραμπ, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει και την οικογένεια του Τράβιον Μάρτιν, του εφήβου που δολοφονήθηκε στη Φλόριντα το 2012 από εθελοντή συνοικιακό  φρουρό χωρίς προφανή αιτία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή