Μπλοκάρουν στην εφορία και οι επιδοτήσεις – αποζημιώσεις αγροτών

Μπλοκάρουν στην εφορία και οι επιδοτήσεις – αποζημιώσεις αγροτών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυνατεί προς το παρόν να δώσει λύση το υπουργείο Οικονομικών στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου εισοδήματος εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο, δεδομένου ότι στον φαύλο κύκλο των συμψηφισμών μπαίνουν και οι αγρότες για τις επιδοτήσεις τους ακόμα και για την αποζημίωση από την Ε.Ε. εφόσον αυτή αποφασισθεί. Δηλαδή, και όπως αναφέρουν εφοριακοί, οι αγρότες που θα δικαιούνται αποζημίωση εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο θα την λάβουν μειωμένη, αφού αρχικώς γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός με βεβαιωμένες οφειλές. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα παρακρατήσουν τα σχετικά ποσά του φόρου εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά περίπτωση και θα αποδώσουν τα υπόλοιπα στον αγρότη – δικαιούχο. Στέλεχος της Ομοσπονδίας των εφοριακών αναφέρει στην «Κ» ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νόμου (ν. 3943/2011), διαφορετικά και οι αγρότες θα υποστούν την ταλαιπωρία που περνούν αρκετοί φορολογούμενοι.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επί της ουσίας παραδέχεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος σε εκατομμύρια φορολογουμένους, όπως επίσης και το αλαλούμ με τις φορολογικές ενημερότητες. Μάλιστα τονίζεται ότι σύντομα θα εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές φόρου και τον συμψηφισμό με βεβαιωμένες οφειλές που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Οσον αφορά την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η γενική γραμματεία επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» στο οποίο αναφερόταν ότι φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να χορηγηθεί μέσω Διαδικτύου σε περιπτώσεις ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω Διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) του υπουργείου Οικονομικών. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα. Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα». Ωστόσο αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η διάρκειας δύο μηνών φορολογική ενημερότητα υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Και αυτό διότι κάθε μήνα υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή μέσα σε ένα έτος βεβαιώνονται οφειλές για τον φόρο εισοδήματος, τον χρεωστικό ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνονται σε δόσεις. Αυτόματα λοιπόν δημιουργούνται βεβαιωμένες οφειλές σχεδόν για όλους τους μήνες του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή