Η απαλλαγή του ΦΠΑ να μετακυλιστεί στην κατανάλωση

Η απαλλαγή του ΦΠΑ να μετακυλιστεί στην κατανάλωση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις (με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ), που θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, να περάσουν στον τελικό καταναλωτή την τιμή χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη θα πρέπει το σχέδιο να είναι έτοιμο και να παρουσιασθεί στην πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα κρίνει κατά πόσο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα 20.000 – 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2015 και ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουν τα δύο υπουργεία στα χέρια τους, θα υποβληθεί στις υπηρεσίες της Ε.Ε. αίτημα για την αύξηση του ποσού έτσι ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είναι προαιρετικό και αφορά σε πρώτη φάση 415.000 επιχειρήσεις. Για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια εφορία. Με τη σχετική διάταξη μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση ενώ περαιτέρω διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 415.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν κατ’ έτος μηδενικό τζίρο ή το πολύ μέχρι 10.000 ευρώ. Στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ περίπου 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη Ζώνη του Ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του έκανε λόγο για υψηλό κίνδυνο από απάτες ΦΠΑ, προτείνοντας την καθιέρωση ελαχίστου ορίου ως ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή