Πλήθος κόσμου στη Μονή Σουμελά για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Πλήθος κόσμου στη Μονή Σουμελά για την Κοίμηση της Θεοτόκου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες προσκυνητές ανταποκρίθηκαν και φέτος στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να εορτάσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την επέτειο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας).

«Για τους χριστιανούς, (η Μονή Σουμελά) δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.

Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες» και υπενθύμισε ότι  «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών».

Ο Πατριάρχης απηύθυνε από την Μονή έκκληση  προς όσους μιλούν εν ονόματι της θρησκείας «να μην καταστρέψουμε τον κόσμο μας και αυτή τη γεωγραφία».

Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία, η οποία γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923. Την Θεία Λειτουργία μετέδωσε από την Σουμελά ή Ελληνική δημόσια τηλεόραση ΝΕΡΙΤ, ενώ όπως κάθε χρόνο οι αρχές είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας για την ειρηνική και ευπρεπή εξέλιξη του προσκυνήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή