Ακαρπες συζητήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Ακαρπες συζητήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Προς την προγραμματισμένη λήξη ακόμη μιας εκεχειρίας όδευε χθες η Μέση Ανατολή, χωρίς οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο να έχουν αποδώσει καρπούς. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιααλόν είπε ότι ο ισραηλινός στρατός «είναι έτοιμος να απαντήσει δυναμικά αν οι ρίψεις ρουκετών αρχίσουν εκ νέου».

Στις συνομιλίες, που γίνονται σε κτίριο της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, με τις αποστολές του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε χωριστά δωμάτια και τους Αιγυπτίους σε ρόλο μεσαζόντων, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης που να αποτελεί πρόοδο, όχι επιστροφή στο status quo.

«Το ερώτημα είναι, θα συμφωνηθεί μια εκεχειρία που θα μας φέρει απλώς πίσω στην προϋπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή στον αποκλεισμό;», ρώτησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα UNRWA. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση», προσέθεσε.

 Τι ζητούν

«Με το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί τίποτα πριν περάσουν 15 χρόνια».

Οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ζητούν λιμάνι και αεροδρόμιο, ενώ το Ισραήλ ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας.

Ενόσω διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο εξακολουθεί, εμποδίζοντας, εκτός των άλλων, την είσοδο στη Γάζα εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων που αναζητούν τεκμηρίωση σχετικά με τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο το Human Rights Watch όσο και εμείς στη Διεθνή Αμνηστία, για να υπερβούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια· αλλά το να μην έχουμε ερευνητές εκεί μας δημιουργεί προβλήματα», είπε η συνεργάτις της Διεθνούς Αμνηστίας Ντέμπορα Χίαμς. H Διεθνής Αμνηστία έχει μόλις έναν συνεργάτη στη Γάζα, ενώ το ΗRW δύο.

«Ο φόρτος είναι υπερβολικός. Υπάρχουν πάρα πολλά που χρειάζεται να ερευνηθούν. Και τα τεκμήρια εξαφανίζονται όσο περνά ο καιρός», είπε ο Μπιλ φαν Εσβελντ του HRW. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι δύο οργανώσεις δεν έχουν συμπληρώσει τα κατάλληλα έγγραφα.

Τον περασμένο μήνα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει εσκεμμένα το διεθνές δίκαιο πλήττοντας σχολεία, νοσοκομεία και καταφύγια του ΟΗΕ.

Οι ρουκέτες

Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι έστειλε προειδοποιήσεις σε αμάχους να εγκαταλείψουν κάποιες περιοχές και υπογραμμίζοντας ότι οι ρουκέτες που έφευγαν από τη Γάζα με στόχο Ισραηλινούς αμάχους πυροδοτούνταν από κατοικημένες περιοχές – κάτι που επίσης συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως δήλωσε ο ΟΗΕ.

Στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, που διήρκεσαν έναν μήνα, παλαιστινιακές ρουκέτες από τη Γάζα σκότωσαν τρεις αμάχους στο Ισραήλ.

Στο ίδιο διάστημα, ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλάσιας σφοδρότητας σε σχέση με προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα κόστισαν τη ζωή 2.018 Παλαιστινίων, εκ των οποίων το 72% άμαχοι, μεταξύ αυτών και 459 παιδιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή