Σε ισχύ ξανά το πλαφόν συνταγογράφησης

Σε ισχύ ξανά το πλαφόν συνταγογράφησης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχεται το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης ανά γιατρό, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτημα των ιατρικών συλλόγων να ανασταλεί η κυβερνητική απόφαση. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία “στροφή” στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων».

Το ΣτΕ έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, αλλά δεν το δέχτηκε ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off-patent) ανά γιατρό. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναμένει την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την 24ωρη λειτουργία των πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία από τα επείγοντα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Η αρχή έγινε στα Κέντρα Υγείας της βορειοανατολικής Αττικής. Ζητούμενο βέβαια παραμένει η στελέχωση των μονάδων, οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται από επικουρικούς ιατρούς.

Τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως ο Ευαγγελισμός, δέχονται σταθερά περί τα 800-1.200 άτομα σε κάθε εφημερία, από τα οποία μόνο το ένα τρίτο χρήζει νοσηλείας. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα, έχει αποφασιστεί να οδηγηθούν σταδιακά τα Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου σε 24ωρη λειτουργία, ξεκινώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται (η διαδικασία βρίσκεται σε τελική φάση) σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση -και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί», αναφέρει το υπουργείο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή