Διάσπαρτη χωματερή εκεί όπου σκάει το κύμα

Διάσπαρτη χωματερή εκεί όπου σκάει το κύμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον μιας δυσάρεστης έκπληξης ήρθε μέλος της Επιτροπής Πολιτών «Μαλιακός SOS» που διέσχισε πεζή την παραλιακή ζώνη του Μαλιακού από τα Καμένα Βούρλα έως την Αγία Τριάδα. «Σε όλο το μήκος, που κυμαίνεται στα 15 χιλιόμετρα, συναντούσα μικρές και μεγάλες εστίες απορριμμάτων, κυρίως πλαστικά», περιγράφει ο κ. Στέφανος Σταμέλλος, προεξέχον μέλος της Κίνησης Πολιτών. Αποκορύφωμα της εν λόγω κατάστασης αποτέλεσε μια πραγματική χωματερή, που έχει δημιουργηθεί έπειτα από συστηματική εναπόθεση απορριμμάτων κάτω από την Αγία Τριάδα και στην αρχή της χερσονήσου που σχηματίζεται στις εκβολές του ρέματος της Μενδενίτσας. «Ελαστικά αυτοκινήτων, επίπλωση ολόκληρων διαμερισμάτων, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, γεωργικά απόβλητα, όπως σωλήνες ποτίσματος, άδειες συσκευασίες λιπασμάτων ή πλαστικά εδαφοκάλυψης, μπάζα, όλα ατάκτως ερριμμένα εκεί όπου σκάει το κύμα», διηγείται ο κ. Σταμέλλος, που συνέταξε εκτενή έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα, την οποία απέστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Από την επιτόπια έρευνα προκύπτει ότι πρέπει καθημερινά να αδειάζουν φορτηγά με απορρίμματα», σημειώνει στην «Κ». Τραγική ειρωνεία είναι ότι η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο προστασίας «Natura 2000». «Μέρος της συσσωρευμένης ρύπανσης θα μεταφερθεί μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων στον βόρειο Ευβοϊκό και εν συνεχεία στο Αιγαίο».

Η κατάσταση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η περιοχή είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη. Ο ξαφνικός θάνατος χιλιάδων ψαριών στον Μαλιακό το 2009 αποτέλεσε, άλλωστε, την αφορμή για τη σύσταση της Κίνησης Πολιτών. «Εκτοτε δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για τον περιορισμό ή την ορθολογικότερη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, των αστικών και αγροτικών λυμάτων – προπάντων από τα ελαιοτριβεία», διευκρινίζει. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη ρύπανση το έχει δεχθεί η αλιεία. «Οι ψαράδες μάς μεταφέρουν την καθημερινή τους απογοήτευση, καθώς η ιχθυοπανίδα λιγοστεύει», λέει ο κ. Σταμέλλος. «Η γαρίδα του Μαλιακού τείνει να εξαφανιστεί». Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μεταφέρουν οι δύτες από τον βυθό, «ο οποίος έχει γεμίσει πλαστικό, το οποίο δεν διασπάται». Μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή δεν θα επηρεάσει, όμως, μόνον την περιοχή. «Ο Μαλιακός, ακριβώς όπως και ο Αμβρακικός, χάρη στην ιδιαιτερότητα των ημίγλυκων νερών που προκύπτουν από τη συνάντηση ποταμού και θάλασσας, αποτελούν δύο σημαντικούς ιχθυογεννητικούς σταθμούς για όλη τη Μεσόγειο».

Στο καίριο ερώτημα του επιμερισμού των ευθυνών, ο κ. Σταμέλλος υπενθυμίζει ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί φορέας διαχείρισης του κόλπου, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη διαχείριση πολλών κατηγοριών λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή. «Καλούμε τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους προσεχώς, να δώσουν την πραγματική θεσμική θωράκιση στον Μαλιακό, όπως αρμόζει σε μια προστατευόμενη περιοχή», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή