Ο Καρατζαφέρης και ο στόχος της διεύρυνσης

Ο Καρατζαφέρης και ο στόχος της διεύρυνσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία θα εκπέμψει μια αίσθηση συσπείρωσης και θα προσδώσει δυναμική στην κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποφυγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως, οι όποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο ανασύνταξης δυνάμεων το οποίο θα εστιάζει σε νέους στόχους και λόγους ύπαρξης.

Η επισήμανση του υπουργού Υγείας και πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, ότι «τώρα που η διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο που στοίχειωσε τον δημόσιο λόγο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεθωριάζει και ατονεί, ανοίγει εκ των πραγμάτων μια ευρύτατη συζήτηση για τον τρόπο που θα πορευτεί ο τόπος από εδώ και πέρα και ως εκ τούτου μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες μια νέας ενότητας του χώρου», είναι σωστή. Ομως, τίθεται το ερώτημα εάν στόχος πρέπει να είναι η επανένωση ενός παλαιότερου, κατακερματισμένου χώρου ή η διεύρυνσή του με τη διείσδυση σε νέα τμήματα της κοινωνίας.

Είναι σαφές ότι η επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη, 14 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη Ν.Δ., είτε με τη μορφή της επανένταξης στο κόμμα είτε, το πιθανότερο, μέσα από μια συνεργασία Ν.Δ. – ΛΑΟΣ, θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στη δημιουργία ενός δεξιού «πατριωτικού» κόμματος από τον κ. Μπαλτάκο και άλλους, όπως οι κ. Πολύδωρας, Ζώης, Νικολόπουλος και Καπερνάρος. Ο κ. Καρατζαφέρης αναμένεται να φέρει μαζί του σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ποσοστό (έλαβε 2,7%) διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που το πολιτικό σκηνικό παραμένει αβέβαιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διεμήνυσε ευθέως την επιθυμία του να επιστρέψει ώστε να βοηθήσει τη Ν.Δ. να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μην έρθει στην εξουσία».

Καθώς εντείνονται οι διεργασίες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Θα επιχειρήσει ένα άνοιγμα μόνο προς τη λαϊκή Δεξιά, σε μια κίνηση που θα στοχεύει στην αποδυνάμωση των ζυμώσεων στα δεξιά της Ν.Δ. ή θα προχωρήσει σε μια αμφίπλευρη διεύρυνση που θα κινείται στη λογική μιας ευρύτερης φιλοευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, όπως θα επιθυμούσαν τα φιλελεύθερα στελέχη της παράταξής του;

Το διακύβευμα για τη χώρα είναι η ελάφρυνση του χρέους, η επωφελής συνεργασία με τους εταίρους και το σχέδιο ανάπτυξης της νέας Ελλάδας. Στελέχη με λαϊκή απήχηση είναι ευπρόσδεκτα και απαραίτητα. Αλλά στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από μεταρρυθμίσεις και ρεαλιστικές κινήσεις που θα απελευθερώσουν την οικονομία και όχι η πολιτική «καθαρότητα» με ιδεολογικούς όρους του παρελθόντος, που απειλεί να μειώσει αντί να αυξήσει τα ποσοστά της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή