Στελεχώνεται το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στελεχώνεται το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργησε, αλλά υλοποιείται. Από χθες και μέχρι την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, όσοι ενδιαφέρονται για τη θέση του προέδρου ή του απλού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στον σύνδεσμο https://online.ekdd.gr/applications/. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο εντός του Ιουλίου, αλλά λίγο η αλλαγή υπουργού Οικονομικών, λίγο το ότι είχε προτεραιότητα η εφαρμογή πιο σοβαρών παρεμβάσεων, έμεινε πίσω η εν λόγω δράση. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να πληρώσει τις θέσεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έχει εκ του νόμου σημαντική συμβολή στον έλεγχο του προϋπολογισμού και εν γένει της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Οπότε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πρόσωπα με κύρος και γνώσεις είναι επιβεβλημένη.

Αποκλιμάκωση καταγράφηκε χθες στα spread των ελληνικών ομολόγων. Μετά το μίνι ράλι που έτρεξαν την περασμένη εβδομάδα, η ηρεμία επανήλθε στις αγορές και αποτέλεσμα ήταν η μείωση του spread των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα των 485 μονάδων βάσης από τα επίπεδα των 530 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζεται εντόνως από αρνητικές ειδήσεις. Ακόμα κι αν υπάρξει μία επιδείνωση, γρήγορα γίνεται διόρθωση. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι η επιστροφή στις αγορές και οι διαρκείς επαφές με ξένους που ενημερώνονται από πρώτο χέρι για την πορεία της οικονομίας.

Εντόπισε πολλά κενά

Αδυναμίες και ελλείψεις σε διαδικαστικά θέματα αναφορικά με το θέμα του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Kύπρου. Διαπιστώθηκε μη επαρκής συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις, κατά τη διάρκεια λεπτομερών επιτόπιων ελέγχων της Επιτροπής στις κυπριακές χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες. Η πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου έχει καλέσει ήδη τους εποπτευόμενους οργανισμούς να λάβουν διορθωτικά μέτρα και να επανεξετάσουν όλους τους φακέλους των πελατών τους, για να βεβαιωθούν ότι περιέχονται σε αυτούς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, στοιχεία ή πληροφορίες και ότι αυτά είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου.

Πώς ξεκίνησε το μπέρδεμα περί δήθεν κατάργησης ΟΑΕΔ

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί κατάργησης του ΟΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανέφερε σε ανακοίνωση ότι τέτοια σενάρια μπορεί να είναι μόνο προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού. Η ιστορία έχει αφέλεια, έχει σκοπιμότητες, έχει και πλάκα. Κάτι σχετικό έγραψε ένα έντυπο προ ημερών. Το διάβασε ένας συνδικαλιστής και ενημέρωσε τηλεφωνικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το στέλεχος «παράκουσε» τον τίτλο του εντύπου και θεώρησε ότι εγράφη στη γερμανική Bild. Για να το γράφει η Bild μπορεί να ισχύει, σκέφτηκε, αν και κανονικά θα έπρεπε να σκεφτεί το ακριβώς αντίθετο. Σήμανε συναγερμός, το θέμα πήρε διαστάσεις, έως ότου να διαψευστεί. Κι όλα αυτά επειδή κάποιος παράκουσε…

Μπορεί και με λιγότερους συμβούλους διοίκησης

Πολλοί διευθυντές τμημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος μετά τη συνταξιοδότησή τους διορίζονταν ως σύμβουλοι διοίκησης με παχυλές μηνιαίες αμοιβές αρκετών χιλιάδων ευρώ. Απαντες έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του. Η συντριπτική πλειονότητα των πρώην διευθυντών και μετέπειτα συμβούλων εγκατέλειψε το γραφείο του διοικητή με παγωμένο χαμόγελο, καθώς ο κ. Στουρνάρας, αφού τους ευχαρίστησε, τους ενημέρωσε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες τους, καθώς πλέον η Τράπεζα δεν «αντέχει» να συντηρεί τόσο μεγάλο αριθμό συμβούλων. Φαίνεται ότι η «εμμονή» της ορθολογικής διαχείρισης πόρων που ο κ. Στουρνάρας απέκτησε στο υπουργείο Οικονομικών θα τον ακολουθεί και στη διοίκηση της ΤτΕ. Και αυτό είναι θετικό – από πολλές πλευρές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή