Παρέμβαση βουλευτών Ν.Δ. για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Παρέμβαση βουλευτών Ν.Δ. για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ αρχάς θετική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση της κυβέρνησης στο ζήτημα που εγείρουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. «Θα υπάρξει πρόνοια για τις αναγνωρισμένες από το ελληνικό Κοινοβούλιο γενοκτονίες», απάντησε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή στην ερώτηση της «Κ» σχετικά με την πρωτοβουλία των γαλάζιων βουλευτών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου βρίσκεται ήδη σε φάση επεξεργασίας σχετική νομοθετική διόρθωση. Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα που εντοπίζουν οι βουλευτές είναι ότι το κείμενο με το οποίο το 1994 η Βουλή αναγνώρισε τις γενοκτονίες είναι γενικό και δεν αναφέρει μία προς μία τις περιπτώσεις των χριστιανών της Ανατολής, όπως θεωρούν επιβεβλημένο να προβλεφθεί στον νέο νόμο.

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρώην υπουργοί, επέλεξαν να απευθυνθούν προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για να τονίσουν, όπως σημειώνουν, τη σημασία που έχει το θέμα αυτό ενόψει της ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα εισέλθει προς ψήφιση στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26 και 27 Αυγούστου. Πέραν αυτού, με την κίνησή τους αυτή ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την απόφαση της πλειονότητας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να παρεμβαίνουν εφεξής δυναμικά, προκειμένου, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, να μην εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ να μονοπωλεί κάθε παρέμβαση με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι βουλευτές προτείνουν στο νομοσχέδιο να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών, «όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων». «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που πολλοί από εμάς, τους απογόνους εκείνων που μαρτύρησαν, την ακούσαμε και τη μάθαμε όχι μόνο από ιστορικές καταγραφές, αλλά και από τα βιώματα και τις ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», σημειώνουν στην επιστολή τους οι βουλευτές της Ν.Δ.

Επικαλούνται δε σχετική δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η οποία, όπως τονίζουν, είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου και επισημαίνουν ότι «αν και καθυστερημένα, πολύ σωστά, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αναγνωρίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 1994». Η επιστολή έχει ως πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σάβ. Αναστασιάδη και τη συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Μιχ. Παπαδόπουλος, Ευσ. Κωνσταντινίδης, Δάν. Τζαμτζής, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός, Κων. Τσιάρας, Μάξ. Χαρακόπουλος, Κων. Τζαβάρας, Γ. Μιχελάκης και Θ. Καράογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή