Επίθεση Ταλιμπάν σε επαρχία κοντά στην Καμπούλ

Επίθεση Ταλιμπάν σε επαρχία κοντά στην Καμπούλ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 700 ένοπλοι Ταλιμπάν συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν στην επαρχία Λογκάρ, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ, όπως σχολίασαν τοπικοί αξιωματούχοι χθες. «Οι περίπου 700 Ταλιμπάν πολεμούν τις αφγανικές δυνάμεις για να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής», δήλωσε ο διοικητής της επαρχίας Νιαζ Μοχαμαντ Αμιρι.

Ο έλεγχος περιοχών στο εσωτερικό των επαρχιών γύρω από την πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους Ταλιμπάν, αφού τις χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για εφόδους στην Καμπούλ και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα ελέγχονται στενά από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά οι ένοπλοι μαχητές συνεχίζουν να εισχωρούν, έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς Αφγανούς πολίτες και στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Χακίμ Εσαακζάι, τον επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Λογκάρ, οι Ταλιμπάν, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, συγκρούστηκαν με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη συνοικία Τσαρκ. «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην υπάρξουν θύματα ανάμεσα στους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος. «Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία και έχουμε καταλάβει ήδη αρκετά φυλάκια και έχουμε σκοτώσει πολλούς στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχούλα Μουτζαχίντ.

Οι συγκρούσεις στην επαρχία Λογκάρ αποτελούν υπενθύμιση της ανασφάλειας που πλήττει το Αφγανιστάν, καθώς τα ξένα στρατεύματα εγκαταλείπουν σταδιακά τη χώρα και μειώνουν τις επιχειρήσεις τους, ενόψει της πλήρους αποχώρησής τους στο τέλος του χρόνου. Η Καμπούλ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν υπογράψει ακόμα κάποια διμερή συμφωνία ασφάλειας, η οποία θα επιβεβαίωνε την παραμονή μικρού αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν έως το 2016. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά οι δύο υποψήφιοι, Ασράφ Γκάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, που ανταγωνίζονται για το αξίωμά του, έχουν δεσμευτεί να την επικυρώσουν μόλις αναλάβουν καθήκοντα. Δύο μήνες έχουν περάσει από τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, χωρίς, ωστόσο, να έχει προκύψει ο νικητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή