Αυστηρές κυρώσεις σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα

Αυστηρές κυρώσεις σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις τουλάχιστον εννέα μηνών, εισάγεται στις 26 Αυγούστου προς συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Επί της ουσίας, πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως όλα δείχνουν, για ακόμη μία αφορά, το μείζον θέμα της «αντιρατσιστικής» νομοθεσίας θα βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών αντιδράσεων.

Το πρώτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο, δεν προωθήθηκε ποτέ προς συζήτηση μετά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εισήγαγε νέο σχέδιο νόμου, ωστόσο και αυτό δεν συζητήθηκε, καθώς έγινε μόνο η πρώτη ανάγνωση από τα μέλη της επιτροπής και επί μήνες -λόγω της προεδρίας της Ε.Ε. αλλά και άλλων επειγουσών ρυθμίσεων που έπρεπε να προωθηθούν- εκκρεμoύσε η δεύτερη συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί από την Ολομέλεια.

Σε λίγες ημέρες και πάλι το πολύπαθο νομοσχέδιο θα εισαχθεί εκ νέου προς συζήτηση στη Βουλή, ενώ σε αυτό έχουν προστεθεί και νέες τροποποιήσεις οι οποίες αφορούν αφενός τη νομική προστασία των ομοφυλοφίλων ως θυμάτων ρατσιστικής βίας αλλά και την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ως προς το ζήτημα των γενοκτονιών, το οποίο σήμερα αλλά και στο παρελθόν είχε αποτελέσει πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ορίζεται ότι η παραβατική συμπεριφορά των υμνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέεται με την υποκίνηση βίας ή μίσους. Βάσει αυτού, δεν θα είναι ποινικώς κολάσιμη η αμφισβήτηση, εφόσον περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης προσωπικής άποψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου είναι στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς ο νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα καταρτίστηκε το 1979.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω τροποποιήσεις μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει, μεταξύ άλλων, βαριές ποινικές κυρώσεις για πολιτικά πρόσωπα που διεγείρουν πράξεις μίσους, αλλά και αποκλεισμό από κρατικές επιχορηγήσεις για κόμματα ή ενώσεις που προάγουν τον ρατσισμό.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, αυτεπάγγελτα, θα αποκλείονται για διάστημα από έναν έως έξι μήνες από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις, προμήθειες κ.λπ. κόμματα αλλά και ενώσεις προσώπων που προάγουν τον ρατσισμό. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του μπορεί να επιβάλει πρόστιμο από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ, αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Διακρίσεις, μίσος

Παράλληλα, με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει «σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα». Αν οι πράξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, τότε επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών αλλά και χρηματική ποινή που κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση τέτοιων πράξεων.

Επίσης, με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο -μέσω του Τύπου, του Διαδικτύου ή προφορικά- «εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει ή αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού», με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει ρατσιστική βία ή μίσος.

Σε περίπτωση που δράστης αυτών των πράξεων είναι δημόσιος λειτουργός, π.χ. βουλευτής ή δημόσιος υπάλληλος, τότε προβλέπεται αυστηρότερη ποινή που κυμαίνεται από τρία έως πέντε έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή